Lees Justitiële verkenningen gratis

Het tijdschrift Justitiële verkenningen wordt door het WODC gratis beschikbaar gesteld. Vier keer per jaar verschijnt een editie rond een specifiek thema. Alle digitale edities zijn gratis te lezen op de repository van het WODC. Hier kunnen zowel de inleiding als alle losse artikelen afzonderlijk van elkaar worden ingezien en gedownload.

Editie 4, 2023 – Milieu: criminaliteit, schade en aanpak

Beeld: ©WODC

Schade aan het milieu door menselijk handelen staat misschien wel meer dan ooit in de publieke belangstelling, via Urgenda, Tata Steel en Chemours. De handhaving van milieuwetten en voorschriften is van groot belang om schade te voorkomen: aan de natuur, aan de gezondheid  van burgers en aan de economie. Er gebeurt veel op het gebied van milieucriminaliteit, -schade en -aanpak en de auteurs schetsen in deze nieuwe editie van Justitiële verkenningen een mooi beeld van deze nieuwe ontwikkelingen.

Klik hier om deze editie te lezen

Editie 3, 2023 – Het WODC en vijftig jaar onderzoek

Beeld: ©WODC

Vijftig jaar onderzoek, kennis, inzicht én impact komt samen in een bijzonder themanummer van Justitiële verkenningen (Jv) dat geheel is gewijd aan het gouden jubileum van het WODC. Zo’n jubileum is een bijzonder moment om bij stil te staan en op te reflecteren. Dit themanummer is opgebouwd rond de ontwikkeling van kennisgebieden waarin het WODC een rol speelde en nog steeds speelt. Daarnaast is ter afsluiting een bijdrage opgenomen van Gerty Lensvelt-Mulders, de huidige directeur van het WODC, waarin zij ingaat op de toekomst van het WODC.

Klik hier om deze editie te lezen

Editie 2, 2023 - Slavernijverleden en doorwerking

Beeld: ©wodc

Op 1 juli is het in Nederland Keti Koti, en vieren we jaarlijks de afschaffing van de slavernij. Deze van oorsprong Surinaamse feestdag vieren we in Nederland sinds een jaar of twintig in verschillende steden, waarbij sinds 2009 de herdenking van de slavernij bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam het meest bekend is. Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Het heeft dus lang geduurd voordat we dit in Nederland zijn gaan vieren en herdenken. Recent zijn door premier Rutte en door diverse gemeentebesturen daarom excuses gemaakt voor het slavernijverleden zelf, maar ook voor de afgelopen decennia waarin er te weinig erkenning is geweest voor de doorwerking van het slavernijverleden in het heden en te weinig empathie is getoond aan de nazaten van totslaafgemaakten.

Klik hier om deze editie te lezen

Editie 1, 2023 - Sport en integriteit

Beeld: ©WODC

Sport roept in de regel positieve gevoelens op bij de meeste mensen. Menigeen houdt ervan om na een drukke werkdag of in het weekend rond te rennen op een voetbal- of hockeyveld, de tennisbaan – al is padel tegenwoordig populairder – of op een andere manier de spieren los te maken. Het bezoek aan sportscholen en gyms neemt alleen maar toe, zo ook het aantal mensen dat op de racefiets zichzelf in het zweet werkt. Maar behalve het zelf te beoefenen, zijn we er ook dol op naar sport te kijken. Sport is amusement en dat vertaalt zich in hoge kijkcijfers van sportevenementen die in de huiskamer tot ons komen. We leven mee met sporthelden als Max Verstappen, Mathieu van der Poel, Suzanne Schulting en Sifan Hassan – om er willekeurig een paar te noemen – en hullen ons in oranje of de clubkleuren van ons favoriete team als er een belangrijke interland op stapel staat. De sterke identificatie en verbondenheid van supporters met hun club – en soms hun land – weerspiegelen een aantal belangrijke functies die sport in de hedendaagse samenleving vervult.

Klik hier om deze editie te lezen