WODC laat rapporten beoordelen in midterm review

De wetenschappelijke en methodologische kwaliteit van WODC-rapporten worden beoordeeld met een 7.7 en de beleidsrelevantie met een 6.6. Dat blijkt uit de midterm review die het WODC heeft uitgevoerd en waarvoor veertien externe onderzoekers elf rapporten hebben beoordeeld die door het WODC zelf of in opdracht van het WODC zijn uitgevoerd.

In 2022 zal een evaluatie en visitatie plaatvinden door een externe commissie, voorafgegaan door een zelfevaluatie. Het WODC heeft nu een midterm review uitgevoerd om in aanloop daarnaar alvast inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken. Vier rapporten zijn door twee beoordelaars bekeken en zeven rapporten door één beoordelaar. Hoewel de omvang van de review klein is, bieden de resultaten het WODC toch een interessant beeld.

Beleidsrelevantie moet worden verbeterd

Directeur van het WODC Gerty Lensvelt-Mulders: “Uit een gemiddeld rapportcijfer van 7.7 voor wetenschappelijke en methodologische kwaliteit blijkt dat het WODC rapporten levert van goede kwaliteit, maar dat verbetering nog wel mogelijk is. De beleidsrelevantie blijft wat achter. Dit sluit aan bij de conclusie uit het visitatierapport van het WODC uit 2014, en we gaan dus plannen maken om dit te verbeteren.” Wat opvalt is dat buitenstaanders de kwaliteit van de rapporten hoger beoordeelden dan medewerkers van het WODC.  

Excellent wetenschappelijk kennisinstituut

Bij deze analyse moet de kanttekening worden gemaakt dat de midterm review is gemaakt op basis van een klein aantal beoordelingen van onderzoeken. Lensvelt-Mulders is toch blij met het inkijkje dat de midterm review geeft: “Hiermee zijn wij als WODC weer verder geholpen in ons streven een excellent wetenschappelijk kennisinstituut te zijn op het onderzoeksterrein van justitie en veiligheid.”