Seminar Justitiële verkenningen over Herman Franke’s Twee eeuwen gevangen 30 jaar later

Op  woensdag 15 september 2021 vindt een seminar plaats over de heruitgave van het vermaarde proefschrift van de criminoloog Herman Franke (1948-2010) Twee eeuwen gevangen. Misdaad en straf in Nederland. Justitiële verkenningen wijdde recent een themanummer aan de betekenis van dit werk voor de huidige samenleving en voor detentie in het bijzonder.

Het boek van Franke voert de lezer met veel literaire verbeeldingskracht mee in de praktijk van het straffen in Nederland vanaf eind 18e eeuw tot eind 20e eeuw. Franke beschrijft en analyseert de veranderingen die daar gedurende twee eeuwen in optraden en de daarover gevoerde politieke discussies. Tijdens het seminar zullen de thema’s uit het boek worden belicht tegen de achtergrond van de situatie anno 2021.

Het seminar wordt gehouden in het Auditorium van het ministerie van Justitie & Veiligheid op de Turfmarkt in Den Haag van 13 tot 16.30 uur. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij: Raymond Vis, secretariaat@wodc.nl, graag met vermelding van het telefoonnummer waarop u te bereiken bent i.v.m eventuele wijzigingen als gevolg van coronamaatregelen.

Programma

Vanaf 13:00 ontvangst
- 13:30 Opening door dagvoorzitter Marit Scheepmaker,hoofdredacteur Justitiële verkenningen
- 13:40 De civilisatietheorie van Elias René van Swaaningen, hoogleraar criminologie Erasmus Universiteit Rotterdam
- 14:00 De afstemming van doelen en middelen in het gevangeniswezen door de eeuwen heen Toon Molleman, directeur PI Arnhem
- 14:20 Van zelfdwang naar zachte macht Miranda Boone, hoogleraar criminologie Universiteit Leiden
- 14:40 Ruimte voor vragen en discussie
- 15:00 Pauze
- 15:20 De emancipatie van gevangenen Judith Serrarens, advocaat penitentiair recht Keulers partners advocaten Beek
- 15:40 Gesloten jeugdhulp: het cellulaire drama van de 21e eeuw? Jolande uit Beijerse, hoogleraar justitiële jeugdinterventies Erasmus Universiteit Rotterdam
- 16:10 Ruimte voor vragen en discussie
- 16:30 Afsluiting door dagvoorzitter en borrel