WODC-publicaties 2020 - week 51

Dit is het wekelijkse overzicht van nieuwe WODC-publicaties en WODC-berichten.

Geschilbeslechtingsdelta 2019 - Over verloop en afloop van (potentieel) juridische problemen van burgers

57 procent van de ondervraagde Nederlanders kreeg in de afgelopen vijf jaar te maken met één of meer juridische problemen. Problemen met de aankoop van producten of diensten, problemen op het werk, problemen in de woonomgeving en geldproblemen kwamen het meest voor. Burgers die maatschappelijk actiever zijn en uitkeringsgerechtigden hebben een grotere kans op problemen. Dat blijkt uit onderzoek van het WODC naar problemen van burgers en de (al dan niet juridische) oplossing die ze daarvoor zoeken.

Security-by-design in de vitale sector - Operational technology beveiligen vanuit Design Thinking perspectief

In dit rapport beschrijven de onderzoekers de resultaten van onderzoek naar de mogelijkheden van het Secure-by-Design ontwerpen van Operational Technology (OT) voor de Vitale Infrastructuur. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) acht het verstoren of saboteren van diensten en processen waar overheden en de samenleving van afhankelijk zijn, één van de toenemende en reële cyberdreigingen. De kwetsbaarheid van Industriële Controle Systemen (ICS) hebben daarbij de bijzondere aandacht van NCSC, omdat deze zo breed worden toegepast in de Vitale Infrastructuur van Nederland.

Security-by-design in de vitale sector

Het monitoren van publiek vertrouwen in de politie

Dit rapport onderzoekt hoe het publieke vertrouwen in de politie gemeten wordt in Nederland en het buitenland, en hoe valide en representatief deze metingen zijn. Dit moet dienen om de huidige meetpraktijk in Nederland te verbeteren.

Het monitoren van publiek vertrouwen in de politie

Schattingen onrechtmatig in Nederland verblijvende vreemdelingen 2017-2018

In opdracht van het WODC heeft de Universiteit Utrecht een nieuwe illegalenschatting uitgevoerd. Het onderzoek wees uit dat tussen medio 2017 en medio 2018 naar schatting tussen de circa 23.000 en 58.000 vreemdelingen onrechtmatig in Nederland verbleven. De nieuwe illegalenschatting kan worden geplaatst in een reeks van schattingen die een periode van twintig jaar beslaat. De opeenvolgende schattingen vertonen sinds 2002 een dalende tendens. Het rapport duidt deze neergaande trend aan de hand van wijzigingen in nationaal en Europees beleid en in migrantenstromen in de afgelopen decennia.

WODC.nl is vernieuwd

Vanaf 17 december 2020 heeft het WODC.nl een nieuw jasje. Naast een nieuw uiterlijk is de website ook voorzien van een nieuwe indeling en is alle informatie herzien. Ook de Engelse website is geheel vernieuwd. Hiermee hoopt het WODC de onderzoeken van en informatie over het WODC beter beschikbaar te maken voor geïnteresseerden. 

WODC.nl is vernieuwd