WODC-publicaties 2021 - week 04

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Monitor nazorg ex-gedetineerden - 6e meting (Cahier 2020-19)

Ex-gedetineerden die na detentie een identiteitsbewijs en huisvesting hebben, hebben vaker werk en plegen minder vaak opnieuw een delict. Dat blijkt uit de zesde meting van de Monitor nazorg ex-gedetineerden van het WODC. Het hebben van een identiteitsbewijs, dagbesteding en huisvesting blijkt van groot belang om ex-gedetineerden succesvol te laten re-integreren. Mensen bij wie deze basisvoorwaarden niet op orde zijn hebben een kleinere kans op werk en een grotere kans op recidive.

Van persoonlijke krenking tot vertrouwensbreuk; verhalen van burgers met gebrek aan vertrouwen in instituties

Een grote meerderheid van de Nederlanders heeft vertrouwen in instituties van de rechtsstaat, zoals politie en rechterlijke macht. Een kwart heeft dat echter niet of niet meer. Het onderzoek Van persoonlijke krenking tot vertrouwensbreuk – verhalen van burgers met gebrek aan vertrouwen in instituties dat werd uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van het WODC geeft inzicht in de thema’s die centraal staan in de verhalen van wantrouwende burgers. Het onderzoek laat zien dat de aanname dat gebrek aan vertrouwen voortkomt uit gebrek aan kennis bij burgers niet klopt. De wantrouwende burgers in het onderzoek, ook de laagopgeleiden, leken goed geïnformeerd te zijn.

Encyclopedie Empirical Legal Studies

In december verscheen de eerste editie van de Nederlandse Encyclopedie Empirical Legal Studies. Steeds vaker worden juridisch relevante vragen op allerlei deelgebieden van het recht beantwoord met behulp van empirisch onderzoek. De encyclopedie bevat een overzicht van het empirisch-juridisch onderzoek dat de afgelopen 25 jaar in Nederland verricht is op privaatrechtelijk, strafrechtelijk en bestuursrechtelijk terrein.

Encyclopedie Empirical Legal Studies verschenen

State of the art crisisbeheersing-fase 2

Het niet voldoende urgente betekenis geven aan vroege signalen in het begin van de coronacrisis en het niet voldoende optuigen van ad-hoc nieuwe (bestuurlijke) structuren hebben in de weg gestaan van een succesvolle crisisaanpak. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden in opdracht van het WODC en op verzoek van de NCTV, waarin in kaart is gebracht welke factoren succesvolle crisisbeheersing bevorderen, en welke kwetsbaarheden er werden benoemd in evaluatierapporten van crises. Ook keken de onderzoekers naar welke crises Nederland in de toekomst kan verwachten.

Governance Meerjaren Productie Prognose migratieketen

De Meerjaren Productie Prognose (MPP) is een halfjaarlijkse prognose van het aantal instromende migranten. Onder meer de Immigratie- en naturalisatiedienst, het Centraal Orgaan Asielzoekers, de Dienst Terugkeer en Vertrek en de Koninklijke Marechaussee gebruiken de MPP om de financiën daarop af te stemmen. De MPP wordt ook opgesteld door deze ketenpartners. Daardoor kunnen vragen rijzen over de onafhankelijkheid en de mogelijkheid van oneigenlijke beïnvloeding. Regioplan geeft in opdracht van het WODC inzicht in de voor- en nadelen die betrokkenen zien van de uitvoering van de MPP binnen de migratieketen of door een onderzoeksinstelling daarbuiten.