WODC-publicaties 2021 - week 05

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Nieuwe repository WODC online

Vanaf 4 februari is de nieuwe WODC-Repository in gebruik. De repository is een externe online bibliotheek, waarin alle publicaties van het WODC staan en alle edities van Justitiële verkenningen.

Nieuwe repository WODC online

De strafmaat voor jeugdige daders van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven in internationaal perspectief

De straffen die jeugdige daders van ernstige gewelds- of zedenmisdrijven krijgen staan regelmatig ter discussie. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden en Victoria University of Wellington keken in opdracht van het WODC in het onderzoek De strafmaat voor jeugdige daders van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven in internationaal perspectief of aanpassingen in de strafmaat nodig zijn. De conclusies van het onderzoek geven niet direct aanleiding om de Nederlandse aanpak aan te passen. Op de vraag of de maximale duur van de jeugddetentie in Nederland moet worden verhoogd, geven de bevindingen van dit onderzoek geen antwoord. Het is uiteindelijk aan de wetgever om hierover een beslissing te nemen, binnen de kaders van het geldende nationale en internationale recht en met inachtneming van het streven naar een evidence-based en effectief jeugdsanctiestelsel.

Internationale vergelijking straffen voor jeugdigen die ernstige delicten plegen geeft geen aanleiding tot aanpassing

Wet straffen en beschermen en Visie 'Recht doen, kansen bieden'; Tussenrapport beleidslogica en kader voor evaluatie/monitoring

Op 17 juni 2018 heeft de minister voor Rechtsbescherming, minister Dekker, het visiedocument ‘Recht doen, kansen bieden: naar effectievere gevangenisstraffen’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Het visiedocument gaat over de wijze waarop gevangenisstraffen worden uitgevoerd vanuit het perspectief van de geloofwaardigheid van straffen en de bescherming van de maatschappij. Het is een uitwerking van het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ uit 2017. Centrale thema’s zijn de aanpassing van de voorwaardelijke invrijheidstelling (verder: v.i.) bij langere vrijheidsstraffen, een systeem van straffen en belonen in detentie en een verder versterkte inzet op vermindering van recidive. De Wet straffen en beschermen (verder: Wet senb), waarin veel elementen uit het visiedocument een plaats hebben gekregen, wordt op 1 mei 2021 van kracht.

Om de evaluatie voor te bereiden en daarmee tevens inzicht te geven in het evaluatiekader heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) besloten om een voorbereidend onderzoek uit te laten voeren. Dit onderzoek is dus niet de evaluatie zelf, maar blikt daarop vooruit en beoogt te bevorderen dat er een goede kennisbasis voor de latere evaluatie is.

Wet straffen en beschermen en Visie 'Recht doen, kansen bieden' - tussenrapport