WODC-publicaties 2021 - week 15

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Met beleid van start - Over de rol van beleid voor ontwikkelingen in de positie en leefsituatie van Syrische statushouders

Gericht overheidsbeleid voor statushouders zoals het opvang-, inburgerings- en spreidingsbeleid is belangrijk voor een succesvolle integratie van Syrische statushouders. Zo dragen een korte en actieve opvangperiode, het afronden van de inburgering en spreiding naar een woongemeente met een lage werkloosheid bij aan het hebben van betaald werk. Een actieve en korte opvangperiode is bovendien goed voor een betere Nederlandse taalbeheersing. Gunstige ervaringen met het beleid vergroten het vertrouwen in instituties en de identificatie met Nederland. Dit concluderen het SCP, WODC, RIVM en CBS in de publicatie ‘Met beleid van start’.

Beleid belangrijke factor in goede integratie Syrische statushouders

Werken aan werk - Een evaluatie van penitentiaire arbeid

Gedetineerden die tijdens detentie arbeid verrichten waar vaardigheden voor nodig zijn achten de kans groter dat zij na detentie werk vinden dan gedetineerden die arbeid verrichten waar geen vaardigheden voor nodig zijn(productiewerk). Voor een substantieel deel van de gedetineerden is productiewerk echter de enige optie, vanwege achterblijvende motivatie en cognitieve vermogens. Van dit soort werk kan niet verwacht worden dat dit bijdraagt aan de kans op werk na detentie. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Werken aan werk. Een evaluatie van penitentiaire arbeid’ dat Bureau Beke uitvoerde in opdracht van het WODC.

Specialistisch werk in detentie draagt bij aan perspectief gedetineerden