WODC-publicaties 2021 - week 18

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Tussenevaluatie - Handhaving van coronagedragsregels in de periode maart tot en met november 2021

In de periode van maart tot en met november 2020 gaat de intensiteit van de handhaving van de coronagedragsregels min of meer gelijk op met de zwaarte van die regels. Wel ervaren handhavers tegen het einde van deze periode een daling van de naleving door burgers en ook meer weerstand tegen handhavers. Deze weerstand lijkt echter geen verband te houden met de manier waarop is gehandhaafd. Over de gehele periode hebben burgers waardering voor de wijze waarop handhavers hun werk doen; ook burgers die zijn gewaarschuwd of bekeurd. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het WODC is uitgevoerd door I&O Research.

Handhaving coronaregels geëvalueerd

Continuïteit in de bekostiging van politie, openbaar ministerie en rechtspraak

e budgetten voor de politie, het Openbaar Ministerie en de rechtspraak veranderden in korte tijd regelmatig. Er ontstaan problemen door een opeenvolging van bezuinigingen en intensiveringen en door het toewijzen van aanvullende taken zonder dekking van de structurele (opvolgende) kosten die daaraan verbonden zijn. Stichting Economisch Onderzoek (SEO) onderzocht in samenwerking met onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix (AEF) in opdracht van het WODC wat de effecten zijn van bezuinigingen en extra uitgaven bij politie, het Openbaar Ministerie en rechtspraak in de periode 2010 – 2020. Ook doen ze aanbevelingen om de bekostigingssystematiek beter te laten aansluiten op de uitvoering om zo meer continuïteit te creëren. 

Bekostiging van politie, OM en rechtspraak onderzocht

Meldingsbereidheid door tip- en beloningsgelden? Een verkenning

Er zijn veel redenen voor criminele en niet-criminele burgers om al dan niet te besluiten om informatie met de politie te delen. Het verhogen van de tipgelden leidt niet per definitie tot een hogere meldingsbereidheid of betere informatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Open Universiteit in opdracht van het WODC. 

Hoger tipgeld of beloning leidt niet tot meer tips

Evaluatie Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast

Een klein deel van de Nederlandse gemeenten maakt gebruik van de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Wet MBVEO), ook bekend als Overlastwet of Voetbalwet. In 2018-2019 paste circa een kwart van de gemeenten de wet toe, waarbij het haast uitsluitend ging om de inzet van het gebiedsverbod. Dit blijkt uit een evaluatie van de wet die Pro Facto in opdracht van het WODC heeft verricht.

Gemeenten maken beperkt gebruik van Overlastwet

Insights from the Bin Laden Archive - Inventory of research and knowledge and initial assessment and characterisation of the Bin Laden Archive

Onderzoek van RAND Europe in opdracht van het WODC heeft een eerste analyse en categorisering van het zogeheten Bin Laden-archief opgeleverd. Dit archief bevat ongeveer 470.000 afbeeldingen, audio-, video- en tekstbestanden die zijn gevonden tijdens de inval in de woning van Bin Laden in het Pakistaanse Abbottabad in 2011. Eind 2017 zijn deze bestanden door de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA) openbaar gemaakt. Het onderzoek is – voor zover bekend – één van de eerste studies wereldwijd waarin het Bin Laden-archief is geanalyseerd en gecategoriseerd.

Inzicht in het Bin Laden-archief