WODC-publicaties 2021 - week 19

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Werken aan werk - De samenhang tussen deelname aan ESF-modules en werk, opleiding en strafrechtelijke recidive onder ex-gedetineerden en ex-JJI-pupillen (Cahiers 2021-4)

Volwassen deelnemers aan met door het Europees Sociaal Fonds (ESF) gefinancierde modules, bedoeld om de arbeidsmarktkansen van zowel volwassen als jeugdige gedetineerden te verbeteren, hebben na detentie vaker werk dan gedetineerden die niet hebben deelgenomen. Deelnemende jongeren hebben na detentie geen betere positie dan niet deelnemers. Dat blijkt uit de evaluatie van het WODC. Het programma bestaat uit verschillende modules gericht op vakopleidingen, mbo-, middelbare school- of algemene opleidingen, algemene levensvaardigheden en hulp bij het zoeken naar werk na detentie. Ook worden deelnemers begeleid bij het werk tijdens detentie.

Volwassen deelnemers aan ESF-gefinancierde re-integratieprogramma’s hebben vaker werk; geen betere positie voor jongeren

Interpretatie en implementatie van de Terugkeerrichtlijn

De wetgeving over de terugkeer van onrechtmatig verblijvende vreemdelingen is in 2008 in de gehele Europese Unie gelijkgetrokken in de Terugkeerrichtlijn. Onderzoekers van de Universiteit Leiden onderzochten in opdracht van het WODC welke invloed de implementatie van de Terugkeerrichtlijn op het terugkeerbeleid van Nederland en vier andere EU-landen heeft gehad. Hieruit blijkt dat de Terugkeerrichtlijn en rechtspraak hierover door het Hof van Justitie van de EU in Nederland geleid heeft tot ingrijpende aanpassingen in wetgeving en beleid. Er is nu een hoger niveau van rechtsbescherming voor onrechtmatig verblijvende vreemdelingen en de regelgeving is complexer geworden.

EU-terugkeerrichtlijn had ingrijpende gevolgen voor Nederlandse wetgeving