WODC-publicaties 2021 - week 20

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Misdrijven in kinderschoenen - Een onderzoek naar de aanpak van 12- en 13-jarige misdrijfverdachten binnen en buiten het strafrecht

In 2017 en 2018 werd er in strafzaken van 12- en 13-jarige misdrijfverdachten voornamelijk doorverwezen naar Halt (41 procent), geseponeerd (17 procent) of een reprimande gegeven (12 procent). Ruim twee derde van de zaken werd buiten het strafrecht afgedaan. Maar over de aanpak en de effectiviteit is nog veel onbekend. Bureau Beke bracht in opdracht van het WODC in kaart welke (niet-) strafrechtelijke aanpakken er voor deze jonge verdachten zijn, wat bekend is over de effectiviteit en hoe professionals daarover denken.

Meer kennis nodig over de aanpak van 12- en 13-jarige misdrijfverdachten

Doeltreffende risicocommunicatie - Een inventariserend onderzoek

In Nederland is sprake van zo’n grote diversiteit in de ontwikkeling en uitvoering van risicocommu­nicatie en de daarbij betrokken actoren, dat het niet mogelijk is om een algemene conclusie te trek­ken over de doeltref­fend­heid van de risicocom­municatie. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Twente en I&O Research in een onderzoek in opdracht van het WODC. Bij de risico­com­mu­ni­catie vanuit de overheid gaat het erom dat een over­heidsinstantie met een bepaald doel een bepaalde boodschap over een bepaald risico via een (com­binatie van) bepaalde media probeert over te brengen op een bepaalde doelgroep. Risicocom­mu­nicatie in Nederland krijgt daardoor op een veelvoud aan manieren gestalte.

Risicocommunicatie door de Rijksoverheid in kaart gebracht

Zelfredzaamheid en burgerhulp bij rampen en crises

Uit onderzoek blijkt dat burgers bij rampen en crises doorgaans adequaat gedrag vertonen, ondanks de beperkte ervaring van Nederlanders met grote rampen. Men zoekt aanvullende informatie en geeft gehoor aan oproepen van hulpdiensten. Met uitzondering van incidenten in menigten komt paniek maar beperkt voor. Zelfredzaamheid staat met name onder druk wanneer het handelingsperspectief onduidelijk is. Kwetsbare groepen zijn minder zelfredzaam en hebben extra ondersteuning nodig. Reguleren van burgerhulp bij rampen is vaak lastig. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het WODC is uitgevoerd door de Universiteit Twente en I&O Research.

Nederlanders zelfredzaam bij rampen