WODC-publicaties 2021 - week 21

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Evaluatie van het adolescentenstrafrecht - Een multicriteria evaluatie (Cahier 2021-6)

Het adolescentenstrafrecht laat ondanks grote knelpunten ook positieve resultaten zien. Het jeugdstrafrecht wordt bij 18- tot 23-jarigen vaker geadviseerd en toegepast. Een jeugddetentie kan bij jongvolwassenen bijdragen aan het hebben van baan of opleiding na detentie. Dit draagt op z’n beurt bij aan vermindering in recidive. Bij jongvolwassenen met complexe problemen die jeugddetentie krijgen, is de kans dat zij opnieuw een delict plegen gelijk aan jongvolwassenen die volwassenendetentie kregen. Problemen met de toeleiding naar het adolescentenstrafrecht en de beschikbaarheid en financiering van forensische jeugdhulp belemmeren het potentiële succes van het adolescentenstrafrecht. Dat blijkt uit evaluatieonderzoek van het WODC.

Adolescentenstrafrecht veelbelovend maar resultaten zijn wisselend

Bescherming van persoonsgegevens in het justitiële domein: Richtlijnen voor Statistical Disclosure Control - Project Privacy Utility Tools 2.0

Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil datasets zoveel als mogelijk en proactief publiek beschikbaar te stellen. Het motto hierbij is ‘openbaar tenzij’. Veel van de datasets betreffen privacygevoelige data: over justitiabelen, vluchtelingen of rechtzoekende burgers. Openbaarmaking en datadeling moeten daarom op een verantwoorde, privacybeschermende wijze gebeuren. Het WODC onderzocht Statistical Disclosure Control-technieken, waarmee identificerende en gevoelige gegevens zoveel mogelijk worden verwijderd of verhuld, terwijl de bruikbaarheid zo veel mogelijk behouden blijft. Nu heeft het WODC richtlijnen ontwikkeld die het gebruik van deze technieken toegankelijker maken.

Bescherming van persoonsgegevens in het justitiële domein: Richtlijnen voor Statistical Disclosure Control