WODC-publicaties 2021 - week 23

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Jaarverslag WODC 2020

‘Veranderen in tijden van corona’, zo omschreef WODC-directeur Gerty Lensvelt-Mulders het jaar 2020 voor het WODC. Vanaf maart zetten alle medewerkers immers hun werk voort vanuit huis. Daar werd zowel hard doorgewerkt aan de onderzoeken als een reorganisatie op poten gezet. Hoe dat ging en het resultaat ervan worden beschreven in het WODC jaarverslag 2020.

Jaarverslag WODC 2020

Achtergronden en recidive onder daders van huiselijke geweld veroordeeld in 2008-2017 (Cahier 2021-8)

Uit de nieuwste recidivemeting onder daders van huiselijk geweld blijkt dat het aantal veroordeelde daders van huiselijk geweld in 2017 opnieuw is gedaald, tot het laagste aantal sinds 2008. Ook blijkt dat de algemene recidive onder deze daders licht is gedaald in de periode van 2008 tot en met 2017. De huiselijk-geweldsrecidive (waarbij de dader opnieuw huiselijk geweld pleegt) is ongeveer gelijk gebleven in dezelfde periode. Dit blijkt uit onderzoek van het WODC.

Recidive onder daders van huiselijk geweld licht gedaald

Achtergronden en recidive onder daders van high impact crimes veroordeeld in 2002-2017 (Cahier 2021-7)

Er was van 2002 tot 2017 een grote afname in het aantal veroordeelde woninginbrekers, straatrovers en overvallers. Ook blijkt dat daders van deze zogenaamde High Impact Crimes (HIC) in 2017 minder vaak opnieuw veroordeeld worden voor een delict dan HIC-daders in 2008. Daders van High Impact Crimes (HIC) zijn over het algemeen man, jong (zo’n 60-75 procent was minderjarig ten tijde van het eerste delict) en kwamen eerder met de politie in aanraking. Dat blijkt uit de nieuwe editie van het jaarlijkse onderzoek dat het WODC doet naar de achtergronden en recidive van daders van deze delicten.

Recidive van woninginbrekers, straatrovers en overvallers gedaald

Op zoek naar profielen van jeugdige verdachten (Cahier 2021-11)

Het Landelijk Instrumentarium Jeugdstrafrechtketen (LIJ) is een screenings- en risicotaxatie-instrument ontwikkeld voor 12- tot en met 17-jarigen die met politie in aanraking komen. Het doel van dit onderzoek is om te bepalen of de gegevens afkomstig uit de instru-menten 2a en 2b van het LIJ gebruikt kunnen worden voor het geven van beleids- en managementinformatie over de profielen van jongeren in de strafrechtketen en voor het beter kunnen duiden van ontwikkelingen in (herhaalde) criminaliteit onder jongeren.

Op zoek naar profielen van jeugdige verdachten

Ontwikkelingen in recidive onder jeugdigen (Memorandum 2021-01)

De eerder waargenomen stijging van de recidive onder jeugdige daders en jongeren die vrijkomen uit een justitiële jeugdinrichting (JJI) zet niet verder door. Wel is te zien dat de ontwikkeling in recidive niet hetzelfde is voor verschillende groepen. Er zijn indicaties dat de stijging van de recidive met name plaatsvond onder jeugdige daders die ernstige delicten hebben gepleegd of een hoge straf opgelegd kregen. Dit blijkt uit onderzoek van het WODC.

Stijging recidive onder jeugdigen zet niet door

Extremistisch denken en doen - en systematische studie van empirische bevindingen over het radicaliseringsproces

Het is niet mogelijk om aan de hand van een handzame lijst van factoren nauwkeurig te voorspellen wie wel en wie niet zal gaan radicaliseren. Dat blijkt uit een analyse van 707 wetenschappelijke, peer-reviewed artikelen door de Universiteit van Amsterdam in opdracht van het WODC. Het systematische literatuuronderzoek bevestigt dat radicalisering een complex proces is en dat iedere extremist zijn eigen radicaliseringstraject aflegt.  Er is weinig kennis over de effectiviteit van interventies die radicalisering moeten tegengaan.

Radicalisering moeilijk te voorspellen

Ontwikkeling zwaarte misdrijfzaken

De toename van zaakzwaarte en zaakverzwaring die zou leiden tot de lange doorlooptijden bij strafzaken kan niet gemeten worden in tijdsbelasting, omdat daarover geen informatie beschikbaar is en deze informatie ook moeilijk te verkrijgen is. Daarom zou onderzoek hiernaar meer gericht moeten zijn op  taakverandering, taakvernieuwing en (eventueel) taakverzwaring in plaats van zaakzwaarte en zaakverzwaring. Dat stellen onderzoekers van Cebeon die in opdracht van het WODC de verzwaring van misdrijfzaken in de afgelopen jaren probeerden te meten.

Onderzoeken zaakverzwaring in strafrechtsketen zeer complex

Evaluatie van de opbouw en meetbaarheid van de Nederlandse Cybersecurity Agenda

In 2018 is de overheid gestart met de Nederlandse Cyber Security Agenda (NCSA). De NCSA wil middels allerlei maatregelen bereiken dat Nederland in staat is om op een veilige wijze de economische en maatschappelijke kansen van digitalisering te verzilveren en de nationale veiligheid in het digitale domein te beschermen. Dialogic analyseerde in opdracht van het WODC de opbouw en de meetbaarheid van de effecten van de beleidsmaatregelen in de NCSA.

Nederlandse Cybersecurity Agenda geëvalueerd