WODC-publicaties 2021 - week 26

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Planevaluatie pilot '32 uur werken met gedetineerden'

Het uitbreiden van het aantal uren werk dat gedetineerden in detentie doen van de reguliere 20 uur naar 32 uur leidt op zichzelf niet tot minder recidive en is niet voldoende om een (blijvende) gedragsverandering en duurzame arbeidspositie bij gedetineerden te realiseren. Dat blijkt uit de Planevaluatie pilot ‘32 uur werken met gedetineerden’, die in opdracht van het WODC is uitgevoerd door Breuer-Intraval.

Meer werken in detentie leidt niet tot betere positie gedetineerden

Van ouder op kind: Een verkennende studie naar de intergenerationele overdracht van jihadistisch gedachtegoed binnen de gezinscontext

Volgens experts is de kans groot dat binnen gezinnen jihadistisch en ander extremistisch gedachtegoed wordt overgedragen van ouder op kind. Uit literatuuronderzoek is dit beeld nog niet op te tekenen, onder meer omdat onderzoek vaak is gedaan in niet-westerse context en dit moeilijk naar de West-Europese situatie te vertalen is. Opvallend is de bevinding dat ook in stabiele en liefdevolle gezinnen intergenerationele overdracht van extremistisch gedachtegoed kan plaatsvinden. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit Leiden in opdracht van het WODC.

Overdracht extremistisch gedachtegoed van ouders op kind waarschijnlijk

Evaluatie van de Wet precursoren voor explosieven: Met aandacht voor het vergunningstelsel voor particulieren en de registratie- en meldplicht van bedrijven

Om meer inzicht te verschaffen in de werking van het vergunningstelsel (onder de oude verordening) is dit inventariserende evaluatieonderzoek uitgevoerd. Het onderzoek richt zich, naast het vergunningstelsel, op de registratie- en meldplicht van marktpartijen. De probleemstelling voor het onderzoek luidt als volgt: Wat zijn de ervaringen van de betrokken partijen met de uitvoering van het vergunningstelsel, de registratie van transacties en de meldplicht uit de regelgeving voor het op de markt brengen van precursoren voor explosieven?

Evaluatie van de Wet precursoren voor explosieven - Met aandacht voor het vergunningstelsel voor particulieren en de registratie- en meldplicht van bedrijven

Re-integratiebeleid en recidive: Lessen uit internationaal onderzoek

Het WODC heeft een overzicht gemaakt van wat op dit moment uit internationaal onderzoek bekend is over de effectiviteit van re-integratie van ex-gedetineerden. Daarbij is gekeken naar de relatie tussen werk, opleiding, huisvesting en schulden en reclasseringstoezicht en het terugdringen van recidive. Dit gebeurde op aanvraag van het ministerie van Justitie en Veiligheid naar aanleiding van vragen van Kamerleden.

Lessen uit internationaal onderzoek naar re-integratie en recidive in kaart gebracht

Aanpak georganiseerde drugscriminaliteit: Een terugblik op 25 jaar beleid en uitvoering

Onderzoek van DSP-groep en Tilburg University in opdracht van het WODC biedt een overzicht van de Nederlandse aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit in de afgelopen 25 jaar. De studie brengt in kaart welke beleidskeuzes er op landelijk niveau op dit terrein zijn gemaakt, hoe de uitvoering en inhoud van de aanpak eruitzagen, en wat er op basis van bestaand onderzoek bekend is over de effectiviteit van de aanpak.

Aanpak georganiseerde drugscriminaliteit sinds 1995 in kaart gebracht

Procesevaluatie en Actieonderzoek versterking aanpak ondermijnende criminaliteit: Tussenrapportage

Er wordt enthousiast en met veel betrokkenheid samengewerkt om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan, maar de basis van de aanpak is kwetsbaar. Dit komt bijvoorbeeld doordat het leunt op een beperkt aantal gedreven en kundige individuen binnen een project. Om te komen tot een multidisciplinaire integrale aanpak moet op landelijk niveau de randvoorwaarden worden gecreëerd en verstevigd. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het WODC is uitgevoerd door de Universiteit Maastricht en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Versterking aanpak ondermijnende criminaliteit onderzocht

De toekomst van DNA-analyse

Het nieuwste nummer van Justitiële verkenningen is gewijd aan DNA-analyse. Deze technologie heeft  sinds de laatste  eeuwwisseling een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt en kent inmiddels tal van toepassingen, zoals bij het oplossen van misdrijven en in de geneeskunde. Maar het is vooral de opkomst geweest van bedrijven die DNA-tests aanbieden aan particulieren (direct-to-consumer (DTC) genetic testing), die voor een enorme groei van DNA-analyse heeft gezorgd. Inmiddels hebben tientallen miljoenen mensen hun DNA laten testen door bedrijven zoals 23andMe, AncestryDNA en FamilyTreeDNA. In dit themanummer kijken we niet alleen naar de kansen die de verdere ontwikkeling van DNA-analyse in de toekomst biedt, maar ook naar de keerzijden.

Nieuwe Justitiële verkenningen over ‘De toekomst van DNA-analyse’