WODC-publicaties 2021 - week 27

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Online ontspoord: Een verkenning van schadelijk en immoreel gedrag op het internet in Nederland

Burgers zijn op het internet onvoldoende beschermd, waardoor hun grondrechten in het geding komen. Dit blijkt uit onderzoek dat het Rathenau Instituut op aanvraag van het WODC heeft uitgevoerd. Vroeg of laat kunnen alle internetgebruikers in Nederland te maken krijgen met schadelijk en immoreel gedrag online. Lange tijd leken het internet en zijn gebruikers zichzelf te reguleren. De onderzoekers concluderen echter dat een actieve overheid nodig is om schadelijk en immoreel gedrag online tegen te gaan. Een overheid die niet alleen reageert wanneer gedrag al is ontspoord, maar die ook proactief ingrijpt in de online omgeving om schade te voorkomen en grondrechten van burgers te beschermen.

Grondrechten van burgers online niet voldoende beschermd

Vervangende taakstraf bij het niet betalen van een geldboete: Pre-evaluatie

Het zou wettelijk mogelijk gemaakt moeten worden om een taakstraf op te leggen als een strafrechtelijke boete niet betaald wordt. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Leiden naar aanleiding van een onderzoek naar de wettelijke mogelijkheid en verwachte effecten hiervan. Nu worden mensen die hun boete niet betalen vaak gedetineerd (vervangende hechtenis).

Vervangende taakstraf in plaats van detentie bij niet betalen boete onderzocht

(N)ooit Nederlander worden?: Naturalisatie van Ranov-vergunninghouders

Wie zijn de mensen die in 2007 volgens een pardonregeling een verblijfsvergunning kregen, maar die nog niet genaturaliseerd zijn? En waarom lukt het hen niet om Nederlander te worden? Dat bracht het WODC in kaart naar aanleiding van verschillende moties in de Tweede Kamer. Zo’n 28.000 mensen kregen destijds een verblijfsvergunning als gevolg van de Regeling ter afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet (Ranov). Maar het blijkt voor een deel van hen lastig om ook echt Nederlander te worden. Opnieuw blijkt de eis dat zij een paspoort en geboorteakte overleggen het belangrijkste probleem.

Documenteneis belangrijkste obstakel bij naturalisatie van 8500 pardonvergunninghouders