WODC-publicaties 2021 - Week 35

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Literature review labour migration - An exploratory study into the shortages of qualified personnel at the upper secondary vocational level and the possibilities and limitatations of employing migrants

Tekorten in bepaalde beroepsgroepen kunnen mogelijk worden opgelost door arbeidskrachten uit het buitenland naar Nederland te laten emigreren. Hoe kansrijk dit is voor specifieke sectoren is echter onbekend. Daarom deden onderzoekers van de Universiteit Maastricht een quick scan: ze brachten in kaart wat er bekend is uit eerder onderzoek en documentatie over arbeidsmigratie als oplossing voor tekorten op de arbeidsmarkt. De focus van het onderzoek lag op het middensegment (beroepen op niveau MBO-4) in de metaal­industrie, de energietransitiesector en de zorg.

Mogelijkheden van migratie als oplossing voor personeelstekort in kaart gebracht

In dienst van het belang - Een verkennend onderzoek naar belangenconflicten na uitdiensttreding bij de Nationale Politie en de Koninklijke Marechaussee

Hoewel belangenconflicten na uitdiensttreding bij de Nationale Politie en de Koninklijke Marechaussee nog niet worden gezien als een groot probleem, is het wegens de potentieel grote maatschappelijke schade zinvol om maatregelen te treffen om het in de toekomst te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van USBO Advies van de Universiteit Utrecht in opdracht van het WODC. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van een aanbeveling van de Groep Staten tegen Corruptie van de Raad van Europa (GRECO).

Nog weinig bekend over belangenconflicten bij ex-werknemers politie en Koninklijke Marechaussee

Pilot Verplicht financieel toezicht jeugd - evaluatiekader

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft samen met een aantal ketenpartners een pilot opgezet waarin wordt nagegaan of verplicht financieel toezicht voor veroordeelde jongeren kan worden ingericht om te voorkomen dat zij opnieuw een delict plegen of (verder) in de schulden raken. Om te kunnen onderzoeken of dit een succesvolle aanpak is, is nu een evaluatiekader ontwikkeld door Significant APE in opdracht van het WODC.

Onderzoek naar verplicht financieel toezicht jeugd van start

Recidive tijdens forensische zorgtrajecten 2013-2017 (Cahier 2021-18)

Tijdens 37 procent van de forensische zorgtrajecten pleegt de veroordeelde opnieuw een delict, waarvan 5 procent van de recidive een ernstig delict is met een strafbedreiging van minimaal acht jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het WODC naar de recidive tijdens forensische zorgtrajecten.

WODC brengt recidive tijdens forensische zorg in kaart