WODC-publicaties 2021 - Week 36

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Onderzoek toepassing artikel 13b Opiumwet

De meeste Nederlandse gemeenten hebben tussen 1 januari 2018 en 1 juni 2020 ten minste één ‘drugspand’ gesloten op basis van de Wet Damocles. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van het WODC. Burgemeesters kunnen op basis van artikel 13b Opiumwet – de feitelijke naam van de wet – een maatregel opleggen ten aanzien van woningen, publiek toegankelijke lokalen en daarbij behorende erven waar soft- of harddrugs worden ‘verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig’ zijn.

Wet Damocles vaak toegepast door burgemeesters

In uitvoering - Een analyse van het op statushouders gerichte beleid en wat er nodig is om dit beleid te verbeteren

De nieuwe inburgeringswet gaat per januari 2022 in en moet veel van de knelpunten in het huidige inburgeringsbeleid wegnemen. Zo ligt er een sterke nadruk op de bevordering van de participatie van statushouders en moet het taalniveau omhoog. Of de hoge verwachtingen van de nieuwe wet ingelost kunnen worden, hangt af van een voortvarende uitvoering van het nieuwe beleid. Omdat gemeenten een regierol krijgen in de uitvoering van de nieuwe wet, wijst het SCP er op basis van eerder onderzoek op dat decentralisatieoperaties zoals de WMO, Jeugdwet en Participatiewet niet altijd opleverden wat werd beoogd. Naast een effectieve uitvoering van het nieuwe inburgeringsbeleid dient ingezet te worden op een kort en actief opvangbeleid, tijdige signalering van gezondheidsproblemen en toegankelijk onderwijs voor een goede integratie van statushouders. Dat blijkt uit de policy brief ‘In uitvoering. Een analyse van het op statushouders gerichte beleid en wat nodig is om dit beleid te verbeteren’ die het SCP, WODC en RIVM vandaag publiceren. Bij het nieuwe inburgeringsbeleid is het van belang dat de overheid en gemeenten alert zijn op hoe de uitvoering verloopt en op welk niveau bijstellingen nodig zijn.

Nieuwe inburgeringswet is veelbelovend, maar effectiviteit hangt af van uitvoering

Voorbereiding evaluatie Wet straffen en beschermen

Door de Wet straffen en beschermen, die op 1 juli dit jaar in werking is getreden, verandert de manier waarop gevangenisstraffen worden uitgevoerd. Onderzoekers van Regioplan Beleidsonderzoek en de Universiteit Leiden hebben onderzocht hoe de wet geëvalueerd kan worden.

Voorbereidingen getroffen voor evaluatie van Wet straffen en beschermen