WODC-publicaties 2021 - Week 41

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Recidive onder justitiabelen in Nederland - Verslag over de periode 2008-2020

De recidive onder alle volwassen daders, maar ook onder ex-gedetineerden, ex-werkgestraften en ex-ondertoezichtgestelden is in de periode van 2008 tot en met 2017 stabiel gebleven. De recidive van de jeugdige daders en van jongeren die in een Justitiële Jeugdinrichting (JJI) hebben gezeten schommelt enigszins over de tijd, maar de recidive van de meest recente jaren ligt ongeveer op hetzelfde niveau als aan het begin van de onderzoeksperiode. Dat blijkt uit onderzoek van het WODC.

Recidive onder justitiabelen in Nederland overwegend stabiel gebleven

Jeugd(beschermings)recht en vreemdelingenrecht - Een juridisch-empirische analyse

Bij minderjarigen en gezinnen die zonder verblijfsvergunning in Nederland zijn kunnen spanningen ontstaan tussen het jeugd(beschermings)recht en het vreemdelingenrecht. Daarmee worstelen de betrokken instanties zoals de Immigratie- en Naturalisatiedienst, Dienst Terugkeer & Vertrek, Nidos en de Raad voor de Kinderbescherming. Dit doet zich onder meer voor bij de ondertoezichtstelling (OTS), die voor een kind zonder verblijfsrecht het verschil kan betekenen tussen wel of geen verblijfsvergunning.

Spanning tussen jeugdrecht en vreemdelingenrecht bij uitgeprocedeerde jongeren en gezinnen

Kosten en bereik van het waarschuwings- en alarmeringssysteem - Een analyse van het WAS vanuit het denkkader van een MKBA

Binnen het geheel aan crisiscommunicatiemiddelen is de toegevoegde waarde van het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS), beter bekend als de sirene, beperkt. In de periode vanaf 2019 tot en met juni 2021 is de sirene één keer ingezet en de groep mensen die alleen met de sirene wordt bereikt, is eveneens beperkt. Daarnaast weten veel mensen niet direct wat ze moeten doen als de sirene gaat. Dat maakt dat de sirene in de praktijk een beperkte toegevoegde waarde heeft, zo blijkt uit onderzoek dat Cebeon in opdracht van het WODC heeft gedaan.

Toegevoegde waarde van de sirene is beperkt

State-of-the-art onderzoek Statelijke Dreigingen - Eindrapport

Wat is er bekend over statelijke dreigingen uit wetenschappelijk literatuur? Dat is de vraag die onderzoekers van het War Studies Research Center van de Nederlandse Defensie Academie hebben beantwoord in opdracht van het WODC. Door een eerste literatuurscan te maken van het wetenschappelijke onderzoeksveld van statelijke dreigingen geeft het onderzoek een compleet overzicht en ordening van de wereldwijde beschikbare kennis over statelijke dreigingen.

Wetenschappelijke kennis over statelijke dreigingen in kaart gebracht