WODC-publicaties 2021 - Week 42

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Criminaliteit en rechtshandhaving 2020 - Ontwikkelingen en samenhangen (Cahier 2021-22)

Waar in 2019 een voorzichtige stijging te zien was in de door de politie geregistreerde criminaliteit, is er in 2020 weer een daling, mede door de invloed van COVID-19 op criminaliteit. Die daling werkt door in de hele strafrechtketen. Dat blijkt uit de publicatie Criminaliteit en Rechtshandhaving, van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Raad voor de rechtspraak.

Sterke daling in hele strafrechtketen in door COVID-19 getekend jaar

Effect van COVID-19 op de strafrechtketen (Memorandum, 2021-3)

Het totale effect van COVID-19 op de strafrechtketen is beperkt: ook zonder COVID-19 zouden de trends van de geregistreerde criminaliteit en het aantal verdachten zich ongeveer in dezelfde richting hebben ontwikkeld. Bij sommige delicten zijn echter wel degelijk afwijkingen te zien. Zo is er een afname in vermogensdelicten en een toename in cybercriminaliteit die waarschijnlijk deels zijn toe te schrijven aan de pandemie. Dat blijkt uit een analyse van het WODC van cijfers over geregistreerde misdrijven en verdachten over de periode 2012 tot en met de eerste helft van 2021. Daarin is nader bekeken wat het netto effect is van COVID-19 op criminaliteitscijfers.

Werkelijke impact van COVID-19 op strafrechtketen beperkt

Opsporen, vervolgen en tegenhouden van cybercriminaliteit (Cahier, 2021-23)

Uit onderzoek van het WODC blijkt dat thema’s zoals de omgang met informatie en de weging en inzet van bijzondere opsporingsbevoegdheden bij de aanpak van cybercriminaliteit nadere aandacht vanuit de politiek behoeven en mogelijk om aanvullende wet- en regelgeving vragen.

Aanpak cybercriminaliteit vraagt om een bredere discussie over omgang met informatie