WODC-publicaties 2021 - week 45

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Onderzoek naar binnenlandse adoptie op afstand stopgezet

Het onderzoek naar binnenlandse adoptie en afstand dat het Verwey-Jonker Instituut uitvoerde in opdracht van het WODC wordt stopgezet. Dit volgt op het verzoek van de demissionair minister voor Rechtsbescherming.

Onderzoek naar binnenlandse adoptie en afstand stopgezet

Evaluatie PNR-Wet

Sinds halverwege 2019 verzamelt de Passagiersinformatie-eenheid Nederland (Pi-NL) gegevens van alle passagiers die naar en vanuit Nederland vliegen. Dat gebeurt op basis van de PNR-wet. Die wet lijkt steeds vaker in een behoefte te voorzien bij opsporingsinstanties. Of de wet effect heeft bij de bestrijding van terroristische en ernstige misdrijven, valt binnen zo’n korte tijd nog niet te zeggen. Dat blijkt uit de evaluatie van de wet die het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam en It’s Public in opdracht van het WODC hebben uitgevoerd.

PNR-wet versoepelt het werk van opsporingsinstanties, maar effecten zijn nog niet te meten

Webharvesting

De culturele erfgoedsector in Nederland heeft de ambitie om websites en andere webcontent voor volgende generaties te verzamelen en bewaren. Dat kan met webharvesting, waarbij kopieën worden gemaakt van het Nederlandse web. Naast praktische en technische uitdagingen, komen daar ook juridische en beleidsmatige vraagstukken bij. Het Instituut voor Informatierecht (IVIR) van de Universiteit van Amsterdam heeft, in opdracht van het WODC, onderzocht welke handvatten er zijn om de rechtszekerheid rondom webharvesting te waarborgen.

Handvatten voor webharvesting erfgoedinstellingen