WODC-publicaties 2021 - week 46

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

De rol en de positie van het openbaar ministerie als Justitiële autoriteit in het Europees strafrecht

De huidige rol en positie van het Openbaar Ministerie bij EU-samenwerking in strafzaken voldoet niet aan de vereisten die het Hof van Justitie van de EU in zijn rechtspraak heeft gesteld. Daarom mag het OM -voorlopig- niet meer beslissen over de uitvaardiging en uitvoering van Europese aanhoudingsbevelen (EAB’s). Onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben, in opdracht van het WODC, een verkenning uitgevoerd van de structurele mogelijkheden om het Openbaar Ministerie toch bevoegdheden toe te kennen in deze zaken.

Aanknopingspunten voor verdere discussie over rol en positie OM bij EU-samenwerking in strafzaken

Op koers of kansen gemist?

In het programma Koers en kansen wordt geëxperimenteerd met maatwerk in sancties en voorwaarden voor verdachten van lichte strafbare feiten, door vanuit een breder perspectief te kijken naar hun multiproblematiek. Om werkzame elementen in deze aanpak te borgen is meer onderbouwing nodig dat maatschappelijke doelen worden bereikt, zoals het verminderen van recidive. En zijn voldoende randvoorwaarden zoals capaciteit, financiering en steun van het management, van cruciaal belang. Dat blijkt uit een evaluatie van vijf projecten uit het programma van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Brede toepassing van levensloopgerichte afdoening vraagt meer dan alleen een enthousiast project

LHBTI's, bekeerlingen en religieverlaters in de asielopvang

Het gevoel van veiligheid in de asielopvang en de mate waarin LHBTI, bekeerlingen en religieverlaters zich gezien en gehoord voelen in de begeleiding, hangen te veel af van de locatie waar ze worden geplaatst. Hoewel het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) extra aandacht heeft voor kwetsbare groepen asielzoekers, kunnen duidelijke landelijke kaders en minimale normen voor de lokale invulling de begeleiding en sociale veiligheid verbeteren.

Meer aandacht en uniformiteit nodig in asielopvang van LHBTI, bekeerlingen en religieverlaters