WODC-publicaties 2022 - week 05

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Evaluatie van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG)

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) functioneert goed. Toch zijn er ook enkele knelpunten, zoals de vertegenwoordiging van kleinere kantoren en de verdere professionalisering van de organisatie. Dat blijkt uit de evaluatie die Pro Facto in opdracht van het WODC heeft uitgevoerd.

Beroepsorganisatie deurwaarders KBvG functioneert goed, maar ook enkele knelpunten

Grenzeloos!? Een verkennend onderzoek in relatie tot (veroordeelde) plegers van transnationaal seksueel kindermisbruik

Nederland kent voldoende maatregelen om te voorkomen dat plegers van transnationaal seksueel kindermisbruik uitreizen. Uit een internationaal vergelijkend onderzoek blijkt dat er in andere landen nauwelijks nieuwe maatregelen gevonden zijn. De onderzoekers zien wel mogelijkheden om de bestaande maatregelen in Nederland vaker in te zetten dan tot nu toe gebeurt.

Verkenning (inter)nationale maatregelen seksueel kindermisbruikers

Informatieoverdracht COA - Eindrapportage

Bij aankomst krijgen asielzoekers informatie over verschillende onderwerpen die relevant zijn voor het leven in en rondom een asielzoekerscentrum. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) faciliteert deze informatieoverdracht via het programma Wonen en leven op de COA-locatie (WLCL). In 2019 evalueerde het COA het programma op basis van gesprekken met COA-medewerkers, maar het perspectief van de asielzoekers zelf ontbrak hierin. Daarom onderzochten Regioplan en de Universiteit Utrecht op verzoek van het COA en in opdracht van het WODC hoe asielzoekers de informatieoverdracht vanuit het COA ervaren. De asielzoekers met wie is gesproken zijn redelijk tevreden over de inhoud en de timing van de informatie, maar noemen ook verschillende punten waarop verbetering in de informatieoverdracht mogelijk is.

Informatie COA sluit deels aan bij behoeften, maar verbeteringen volgens asielzoekers mogelijk

e aard en effecten van prostitutiebeleid

De maatschappelijke en politieke discussie rond prostitutiebeleid is ontzettend beladen. Maar wat weten we eigenlijk van de effecten van ervan? Regioplan voerde op verzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) onderzoek uit naar de aard en effecten van verschillende varianten van prostitutiebeleid. Dit onderzoek bestaat uit een grootschalig literatuuronderzoek, daarnaast werd gesproken met sekswerkers, slachtoffers van uitbuiting, professionals, beleidsmakers, het Openbaar Ministerie en politie.

Wat zijn de effecten van de verschillende soorten prostitutiebeleid?

De Nederlandse seksbranche - Een onderzoek naar de omvang, aard, beleid, toezicht en handhaving

Sinds de opheffing van het bordeelverbod in 2000 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor het prostitutiebeleid. Dat zorgt voor lokale verschillen. De aankomende, mogelijke Wet regulering sekswerk (Wrs) beoogt onder meer deze beleidsverschillen tussen gemeenten te verkleinen, en de toezicht en handhaving op de seksbranche te uniformeren. Regioplan heeft in opdracht van het van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) een nulmeting uitgevoerd om later mogelijke effecten van deze wetswijziging te kunnen duiden. Deze nulmeting ging over de aard en omvang van de seksbranche, gemeentelijk beleid en de organisatie van toezicht en handhaving.

De Nederlandse seksbranche in 2020/2021

De effectiviteit van de aanpak weigerende verdachten in het Pro Justitia onderzoek - Achtergrond en contouren van een onderzoeksprogramma

Sommige verdachten van een strafbaar feit weigeren mee te werken aan een gedragskundig onderzoek. Met verschillende maatregelen in de zogenoemde weigeraanpak probeert het ministerie van Justitie en Veiligheid deze al jaren bestaande problematiek tegen te gaan. Het WODC heeft de contouren van een onderzoeksprogramma opgesteld om de weigeraanpak te evalueren.

Onderzoeksprogramma voor evaluatie aanpak weigerende verdachten

Georganiseerde criminaliteit en ondermijning

Zorgen over de toenemende invloed van de georganiseerde criminaliteit op de Nederlandse samenleving staan centraal in het nieuwste nummer van Justitiële verkenningen. Meest in het oog springend zijn de gewelddadige ‘afrekeningen’, waarvan de schokkende moordaanslag op journalist Peter R. de Vries op 6 juli 2021 nog vers in het geheugen ligt. Inmiddels zijn er tal van liquidaties gepleegd op mensen die niet tot de criminele ‘onderwereld’ behoren, zoals de advocaat Derk Wiersum, familieleden van criminelen en de onfortuinlijke individuen die slachtoffer werden van een ‘vergismoord’.  Daarnaast is intimidatie uit criminele hoek van bijvoorbeeld Officieren van Justitie en lokale gezagsdragers al lang geen uitzondering meer. Het roept de vraag op of de rechtsstaat hierdoor wordt bedreigd.

Nieuwe Justitiële verkenningen over Georganiseerde criminaliteit en ondermijning