WODC-publicaties 2022 - week 10

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Binnen is binnen - Leeropbrengsten van de Social Impact Bond 'Werk na detentie'

Met een nieuwe financieringsvorm startte de overheid in 2016 een experiment om ex-gedetineerden te helpen met het vinden van betaald werk. Dat bleek ingewikkelder dan gedacht. Zo was het lastig om voldoende goed gemotiveerde kandidaten te werven. Daarnaast bleek maatwerk nodig vanwege de grote en veelomvattende problematiek van veel ex-gedetineerden. Bureau EMMA heeft in opdracht van het WODC een eindevaluatie uitgevoerd en beschrijft de lessen en leerervaringen van de Social Impact Bond (SIB) ‘Werk na detentie’.

Leerervaringen Social Impact Bond ‘Werk na detentie’

Evaluatie pilot gezinsvertegenwoordiger 'Scheiden zonder Schade'

Kan een gezinsvertegenwoordiger, die ouders en kinderen begeleidt tijdens de scheiding, escalatie en juridisering van het conflict verminderen of zelfs voorkomen? Dat is beproefd in een pilot in de regiolabs Den Haag en Oost-Brabant als onderdeel van het overheidsprogramma Scheiden zonder schade. Op verzoek van het WODC heeft VanMontfoort de pilot geëvalueerd.

Evaluatie pilot gezinsvertegenwoordiger Scheiden zonder schade

Do or don't - Kennissynthese ingroeimechanismen en rekruteringsprocessen van jongeren in de georganiseerde criminaliteit

Om te voorkomen dat jongeren in de georganiseerde criminaliteit terecht komen of hier verder in afglijden besloten de ministers voor Rechtsbescherming en van Justitie en Veiligheid een preventieve aanpak in te zetten, onder andere in acht gemeenten. Hiervoor is het van belang te weten waarom bepaalde jongeren de georganiseerde criminaliteit in gaan. Dit deelrapport geeft zicht op wat in de wetenschappelijke literatuur bekend is over rekruteringsprocessen en de ingroeimechanismen van jongeren in de georganiseerde misdaad.

Wat is er bekend over jongeren die de georganiseerde criminaliteit in gaan?

Verschil in recidivetrends onder jeugdigen; Inzicht in ontwikkelingen in recidive onder verschillende groepen jeugdige justitiabelen

De recidive van jeugdige justitiabelen is hoog, maar niet onder alle groepen even hoog. Mannen en jeugdigen met eerdere justitiecontacten hebben een hoger recidiverisico dan vrouwen of first offenders. Ook sociaaleconomische kenmerken, gezinskenmerken en buurtkenmerken hangen samen met het risico op recidive. Er is sprake van een ongelijke ontwikkeling in het recidiverisico waardoor verschillen tussen groepen toenemen: het hebben van eerdere justitiecontacten en het wonen in een buurt met veel criminaliteit zijn sterkere risicofactoren voor recidive geworden.

Ongelijkheid in recidive onder jeugdigen neemt toe

Incidenten en misdrijven op en rond COA-locaties; Een duiding van COA- en politiecijfers over de periode 2018-2019

De toename van het aantal geregistreerde incidenten op locaties van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) kan voor het grootste deel worden verklaard uit het feit dat er in 2019 gemiddeld meer asielzoekers op een COA-locatie verblijven dan in 2018. Dat blijkt uit het onderzoek ’Incidenten en misdrijven op en rond COA-locaties’ dat bureau Ateno uitvoerde in opdracht van het WODC.

Toename geregistreerde incidenten op COA-locaties vooral gevolg van toegenomen bezetting