WODC-publicaties 2022 - week 11

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

(On)mogelijkheden onderzoek omvang kindermishandeling

Deskundigen zien geen heil in bestaande onderzoeksmethoden om de omvang te schatten van kindermishandeling, niet in de algehele populatie en niet in meer gesloten, minder zichtbare populaties. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door Peter Wilms en Sam Huberts in opdracht van het WODC.

Bestaande methoden niet geschikt voor het schatten van kindermishandeling

Stand van zaken multi-governance meldkamers

Op 1 juli 2020 trad de Wijzigingswet meldkamers in werking. Daarmee is formeel een nieuwe inrichting van de besturing van de meldkamers voor de hulpdiensten tot stand gebracht: de governance-structuur. Die regelt dat politie, ambulancezorg, brandweer en de Koninklijke marechaussee gezamenlijk de hoofdlijnen van beleid en beheer van de meldkamers bepalen. De politie is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit beheer. Uit een tussenevaluatie van Andersson Elffers Felix (AEF), verricht in opdracht van het WODC, blijkt dat de hulpdiensten werken volgens de nieuwe structuur. Daarbinnen is het wel nodig om op verschillende punten te zorgen voor meer duidelijkheid en eensgezindheid. Het ontbreekt onder meer aan een gedeelde kijk op de onderwerpen waarover de betrokken partijen beslissen en wie daarin welke rol heeft. Er is dus ruimte voor verbetering en een groter gevoel van gezamenlijkheid in het meldkamerveld.

Governance meldkamers vraagt om meer eensgezindheid van betrokken partijen

Nationale Drug Monitor - kerncijfers en ontwikkelingen 2021

De politie heeft tijdens de coronacrisis meer kilo’s cannabis in beslag genomen en de Douane deed meer drugsvangsten van cocaïne, ecstasy/MDMA en amfetamine. Ook het aantal ontmantelde productielocaties voor onder andere synthetische drugs is onverminderd hoog. Daarentegen zijn in 2020 minder hennepkwekerijen ontmanteld en hebben de coronamaatregelen geleid tot een afname van dagvaardingen en gerechtelijke afdoeningen in Opiumwetzaken.
Deze en andere trends en cijfers over het gebruik van en schade door alcohol, tabak en drugs en over drugsgerelateerde criminaliteit zijn te vinden in de zojuist verschenen Kerncijferrapportage 2021 Nationale Drug Monitor (NDM) van het Trimbos-instituut en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

Nationale Drug Monitor: meer drugs in beslaggenomen, minder verdachten voor de rechter