WODC-publicaties 2022 - week 15

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Cameratoezicht door gemeenten - Evaluatie wetswijziging artikel 151c Gemeentewet

Cameratoezicht door gemeenten is flexibeler geworden. Dat blijkt uit de evaluatie van de wetswijziging van artikel 151c van de Gemeentewet. Dit wetsartikel is aangepast in 2016 om flexibel cameratoezicht mogelijk te maken voor handhaving van de openbare orde. Met ‘flexibel’ worden meer mobiele, makkelijker plaatsbare camera’s bedoeld, die niet aard- of nagelvast worden bevestigd aan gevels of op speciaal geplaatste palen. Het aantal gemeenten met cameratoezicht is flink gegroeid in de afgelopen vijftien jaar, mogelijk als gevolg van de mogelijkheid om flexibele camera’s in te zetten.

Flexibel cameratoezicht door gemeenten vaker ingezet

Migrating EAST - The Potential application of behavioural insights in Dutch migration policy (Cahier 2022-2)

Hoe kunnen Nederlandse beleidsmakers beter omgaan met migratie? Er is veel kennis over besluitvormingsprocessen onder migranten, maar die wordt nog niet (bewust) toegepast in het Nederlandse migratiebeleid. Onderzoek van het WODC wijst uit dat beleidsinterventies gebaseerd op gedragsinzichten een effectieve aanvulling kunnen vormen op het beleidsinstrumentarium. Het kennen van de doelgroep en weten wat de drijfveren zijn, is van belang om gedragsinzichten goed te kunnen toepassen.

Gedragsinzichten bieden mogelijkheden voor sturen migratiebeleid

Rolf Willemse nieuwe afdelingshoofd EWB en plaatsvervangend directeur WODC

Per 16 mei start Rolf Willemse als hoofd van de afdeling Extern Wetenschappelijk Beleidsonderzoek en plaatsvervangend directeur. Hij is daarmee het nieuwe boegbeeld van de afdeling en neemt een dragende rol op zich voor het proces van onderzoeksprogrammering.