WODC-publicaties 2022 - week 25

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Zeden- en geweldsdelinquenten onder langdurig toezicht - Opleggingen en kenmerken van de Gedragsbeïnvloedende en Vrijheidsbeperkende Maatregel in 2020

De Gedragsbeïnvloedende en Vrijheidsbeperkende Maatregel (GVM) is 46 keer opgelegd in 2020. Dat is veel vaker dan in eerste twee jaren na de introductie van de maatregel, blijkt uit de vandaag gepubliceerde factsheet van het WODC. De GVM, onderdeel van de Wet langdurig toezicht, maakt het mogelijk om langdurig toezicht te houden op ex-justitiabelen die zijn veroordeeld voor een gewelds- of zedenmisdrijf.

GVM vaker opgelegd aan daders ernstig gewelds- en zedenmisdrijf

Incidenten en misdrijven door COA-bewoners 2017-2021

In 2021 verbleven 66.000 unieke vreemdelingen voor enige tijd op een COA-locatie. Een klein deel van hen is in dat jaar betrokken geweest bij een incident (6%) of verdacht van een misdrijf (3%). Het aantal incidenten en misdrijven ligt lager dan het jaar ervoor, terwijl de bezetting op COA-locaties hoger was. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het WODC.

Minder overlastgevend gedrag COA-bewoners in 2021

Evaluatie van de inzet en het gebruik van de korte wapenstok door buitengewone opsporingsambtenaren

In tien gemeenten zijn buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) bij wijze van proef bewapend met een korte wapenstok. Het wapen zou de veiligheid van de handhavers moeten vergroten. In opdracht van het WODC hebben PLATO (Universiteit Leiden), Ockham IPS en ISGA de proef geëvalueerd. De lessen die zij daaruit trekken kunnen worden meegenomen in nieuwe regels voor bewapening en uitrusting van boa’s.

Na proef met korte wapenstok: lessen voor regeling uitrusting boa's