WODC-publicaties 2022 - week 27

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Quickscan wetgeving kindersekspoppen en kinderseksrobots

Sinds enkele jaren komt de Nederlandse douane kindersekspoppen tegen (gemiddeld zo’n 30 per jaar). Ook in andere landen is het fenomeen bekend en hoewel er momenteel geen empirisch bewijs bestaat voor de schadelijkheid van kindersekspoppen, zijn er steeds meer landen die kindersekspoppen strafbaar stellen of strafbaarstelling ervan overwegen. Maastricht University heeft in opdracht van het WODC onderzocht of een verbod op kindersekspoppen in Nederland wenselijk en mogelijk is. De conclusie is dat op deze vraag geen eenduidig antwoord kan worden gegeven.

Is een verbod op kindersekspoppen mogelijk en wenselijk?

Het vestigingsklimaat voor drugscriminaliteit in Nederland

Al jarenlang bestaat het beeld dat Nederlandse criminele netwerken een belangrijke rol spelen in de internationale drugshandel en -productie. Het lijkt alsof Nederland een gunstig ‘vestigingsklimaat’ heeft voor drugscriminelen. Uit onderzoek van Tilburg University, in opdracht van het WODC, blijkt dat de werkelijkheid complexer is.

Gunstig Nederlands vestigingsklimaat voor drugshandel? Zo eenvoudig ligt het niet

De (on)mogelijkheden van het meten van klassenjustitie in de Nederlandse strafrechtketen - Een verkenning met handreikingen voor kwantitatief vervolgonderzoek (Cahier 2022-05)

Het WODC concludeert in een haalbaarheidsstudie dat het onmogelijk is om klassenjustitie als algemeen verschijnsel te meten. Dit komt door de grote diversiteit aan sociaaleconomische kenmerken van justitiabelen, delicten en mogelijke beslissingen in de strafrechtsketen. Hierdoor wordt een onderzoek naar klassenjustitie in de strafrechtketen een zeer omvangrijk en kostbaar traject. De verkenning levert wél verschillende aanbevelingen op voor de aanpak van specifieke, toekomstige kwantitatieve analyses. Belangrijkste conclusie: keuzes maken vooraf is cruciaal.

Beleidsbepalers aan zet: keuzes nodig om klassenjustitie te meten

Normalisering en actualisering van het Halt-signaleringsinstrument (Halt-SI) en beschrijving van de actuele populatie Halt-deelnemers

Jaarlijks krijgen zo’n 15.000 jongeren een Halt-afdoening opgelegd. In het startgesprek worden hun recidiverisico en criminogene behoeften ingeschat via het Halt-signaleringsinstrument (Halt-SI). Op basis daarvan wordt de Halt-afdoening ingevuld en wordt de jongere, als het nodig is, doorverwezen naar hulpverlening. Door andere wegingen toe te passen, kan de voorspellende waarde (predictieve validiteit) van het Halt-SI worden verbeterd. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van het WODC.

Instrument om recidiverisico Halt-jongeren in te schatten kan worden verbeterd

Griffierecht bij beklag in detentie

Het invoeren van een griffierecht leidt tot het inperken van de rechtsbescherming bij een kwetsbare groep, omdat gedetineerden zich in een afhankelijke positie bevinden en vaak een laag inkomen hebben. Eerdere discussies over een griffierecht voor klachten van gedetineerden hebben telkens niet tot invoering geleid. Uit het onderzoek van Pro Facto in opdracht van WODC komen de in deze discussies genoemde nadelen van een griffierecht opnieuw naar voren. Er zijn alternatieven denkbaar voor het tegengaan van het stijgende aantal klachten.

Effect van griffierecht bij klachten van gedetineerden mogelijk beperkt