Doorontwikkeling PMJ 2022

Onderzoeksgegevens
Projectnummer 3373
Type WODC-intern onderzoek

Samenvatting

Het econometrische Prognose Model Justitiële Ketens (PMJ) beschrijft de ketenafhankelijkheid van werkvoorraad en capaciteitsbeslag. Er is een 2-sporenaanpak om het huidige model te herzien. Spoor 1 betreft onderhoud en verbetering binnen het huidige PMJ. Spoor 2 betreft het fundamenteel onderzoeken van methoden en technieken voor betere ramingen. 
Spoor 2 is opgedeeld in 3 fases. In fase 1 is een inventarisatie gemaakt van de behoefte van de eindgebruikers van PMJ.  (H. de Poot, M. McKim, R. Dieleman e.a., Klant en keten; het Prognosemodel Justitiële Ketens gezien door gebruikers, Nobis Policy Lab, 2020). In de tweede fase zal worden gekeken hoe opvolging kan worden gegeven aan dit rapport en in hoeverre nieuwe ontwikkelingen op het gebied van data en technieken benut kunnen worden om het huidige model te verbeteren. De derde fase betreft de implementatie van de resultaten van fase 2. Dit onderzoek betreft een verkenning van fase 2. Dit onderzoek is verkennend en beschrijvend van aard. 
Het betreft een toezegging van de minister van Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer tijdens de begrotingsbehandeling JenV 2019 (Tweede Kamerstukken, Vergaderjaar 2018-2019, plenair verslag van de 27e vergadering van de Tweede Kamer, d.d. 22 november 2018).