WODC-onderzoeker Maite Verhoeven is gepromoveerd

Op donderdag 6 april is Maite Verhoeven, onderzoeker bij het WODC, gepromoveerd op haar proefschrift over mensenhandel. De titel van het proefschrift is “Government policies and sex work realities: Human trafficking in the regulated sex industry”.

Het proefschrift gaat over de uitbuiting van sekswerkers in de Nederlandse gereguleerde seksindustrie. Hoewel prostitutie in Nederland legaal is, is het dwingen, misleiden, manipuleren of uitbuiten van sekswerkers een misdrijf. Dit heet mensenhandel. Maite Verhoeven onderzocht in hoeverre de aanpak van deze mensenhandel aansluit bij de aard van het probleem. Ze heeft daarvoor onderzoek gedaan naar de relaties die bestaan tussen verdachten en slachtoffers van mensenhandel; naar de opsporing van mensenhandel door de politie; en naar wat beleidsmaatregelen om mensenhandel te bestrijden betekenen voor sekswerkers.

Het onderzoek gaat in op de rol van pooiers, bodyguards en chauffeurs op de Amsterdamse Wallen. Het laat zien hoe mensenhandel kan ontstaan binnen intieme relaties en wat de overeenkomsten zijn met situaties van huiselijk geweld. Het proefschrift belicht het perspectief van sekswerkers op hun werk, op uitbuiting en op de aanpak van mensenhandel door de overheid. Verhoeven laat zien dat het perspectief van sekswerkers van belang is voor een beter begrip van uitbuiting en voor een effectiever anti-mensenhandel beleid.

Zie: Government policies and sex work realities - Human trafficking in the regulated sex industry.