Nieuwe Justitiële verkenningen over De slimme stad

Het nieuwste themanummer van Justitiële verkenningen is gewijd aan smart cities.

Beeld: ©ANP

De term smart duikt tegenwoordig overal op. Niet alleen telefoons, horloges en koelkasten moeten slim zijn, maar ook steden ontkomen daar niet meer aan. In Nederland staan onder meer Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht bekend als smart cities. Het leidende idee achter de slimme stad is dat de inzet van geavanceerde technologie, zoals datamining en kunstmatige intelligentie, hard nodig is om het hoofd te bieden aan luchtvervuiling, criminaliteit en andere problemen waarmee steden worstelen. Maar tegelijkertijd is technologie geen wondermiddel en standaardoplossingen voor ingewikkelde problemen bestaan niet. De elementaire vraag is daarom wiens belangen slimme steden dienen, die van techbedrijven of die van de burger? Het verlangen naar slimheid leidt immers vaak tot een uitholling van democratische instituties en procedures, meer controle op het doen en laten van burgers, verlies van privacy en privatisering van publieke taken.

Lees het volledige themanummer van Justitiële verkenningen: De slimme stad.