Nieuwe Justitiële verkenningen over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Hoe we over seksuele grenzen denken, is niet in steen gehouwen. Normen veranderen in de loop der tijd. Dat zagen we rondom de opkomst van de hashtag #MeToo. Inmiddels ligt het moment dat #MeToo wereldberoemd werd, alweer vijf jaar achter ons. Reden voor Justitiële verkenningen om de balans op te maken. Waar staan we in Nederland met de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Beeld: ©ANP

In dit nummer wordt onder andere ingegaan op de volgende vragen: Wat is er nodig om tot een goede preventie te komen? Hoe doe je op een goede manier onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedag? Wat zijn de gevolgen van die enorme aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag voor de behandeling van plegers? Daarnaast zijn er artikelen over e-shaming van zedendelinquenten en over juridische aspecten in de omgang met #MeToo. Ook in de wereld van het strafrecht verandert de kijk op seksuele delicten. 

Het nummer sluit af met een dubbelinterview met Mariëtte Hamer, de onafhankelijke regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, en Janine Janssen, onderzoeker op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties en gastredacteur van dit themanummer van Justitiële verkenningen. In hoeverre is er met de komst van de hashtag #MeToo daadwerkelijk sprake van iets nieuws onder de zon? Wat motiveert beiden om zich in te zetten voor de preventie en aanpak van seksueel en ander grensoverschrijdend gedrag? En hoe moeten we verder?