Nieuwe kans of strenger straffen bij recidive? Je hoort het in de nieuwe podcast van Dossier WODC Live!

Het opnieuw in de fout gaan nadat je al een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf hebt gepleegd, leidt meestal tot zwaardere bestraffing. Maar… dit hoeft niet altijd zo te zijn. Naast de ernst en omstandigheden van het delict, weegt de rechter ook de persoonlijke situatie van de dader mee in het bepalen van de straf. Een straf bij recidive is daardoor niet automatisch zwaarder of langer. Daarnaast is het ethisch gezien nog maar de vraag of langer straffen na recidive wel wenselijk is.

Dossier Straffen: Nieuwe kans, of strenger straffen bij recidive?

Luister nu naar de podcast!

Beeld: ©WODC

De Radboud Universiteit onderzocht, in opdracht van het WODC, wat de mogelijkheden zijn voor het opleggen van langdurige(r) detentie na recidive. Op 25 april bezocht Dossier WODC live de Radboud Universiteit Nijmegen en gingen we in gesprek met twee van de onderzoekers.  Van deze bijeenkomst is weer een podcast gemaakt en die is vanaf vandaag te beluisteren.

Ben jij werkzaam op het gebied van justitie en veiligheid? Stel je vraag aan het WODC tijdens de volgende Dossier WODC Live!

Op 13 juni komt Dossier WODC Live met een speciale editie waarin scheidend directeur van het WODC, Gerty Lensvelt-Mulders, in gesprek gaat met Sacha de Boer. Welke uitdagingen zijn er rond het behoud en verbetering van de rechtsstaat en wat is het belang van wetenschappelijk onderzoek daarin?

Deze en nog anderen vragen komen ruim aan bod, tijdens deze bijeenkomst waar ook veel ruimte voor vragen uit het publiek is. Ben jij beleidsmaker, werkzaam bij een van de ketenpartners of politicus op het gebied van justitie en veiligheid? Kom dan langs, stel je vraag en praat mee.

Dossier WODC Live

met Gerty Lensvelt-Mulders, scheidend directeur van het WODC
13 juni, Babylon Den Haag
09.45 uur tot 11.45 uur


Aanmelden
Aanmelden kan via dossierwodc@wodc.nl. Let op: de bijeenkomst is bedoeld voor beleidsmakers, mensen werkzaam bij een van de ketenpartners of politici en vol=vol. Kun je er niet bij zijn, wees dan welkom om wel je vraag in te sturen.