Lees het WODC Magazine 2024: Kennis voor de rechtsstaat

Zeker 87 onderzoeksrapporten, 5 podcasts (waarvan 3 live opgenomen), 7 thematische opgezette kennislijnen en een op stoom gekomen afdeling Informatievoorziening en Datamanagement. Het is slechts een greep van wat het WODC in 2024 tot stand bracht. Meer over onze onderzoeken, onze werkwijze en de impact die dat had, is nu te lezen in het WODC Magazine 2024 met de titel ‘Kennis voor de rechtsstaat’.

Al meer dan 50 jaar biedt het WODC, als kennisinstituut voor de rechtsstaat, kennis over en inzichten in het functioneren van de justitieketen en asiel- en migratieketen en de rechtsstaat. We bieden mogelijkheden tot verbetering, en geven concrete handvatten voor wat wel en niet werkt. Landelijke beleidsmakers, uitvoeringsorganisaties, bewindspersonen en volksvertegenwoordigers kunnen dit gebruiken om evidence informed beleid op te stellen, uit te voeren en te controleren.

Uitsnede van de kaft van het WODC Magazine 2024 Kennis voor de rechtsstaat.
Beeld: ©WODC

In dit WODC Magazine 2024 geven we een beeld van waar we in 2024 aan hebben gewerkt. Alvast een korte leeswijzer:

In de rubriek Kijkje in de keuken vertellen we over onderzoeken waarbij het proces van onderzoek doen of de uitwerking erna centraal staat. Bijvoorbeeld dat het onderzoek naar notariële dienstverlening in het begrotingsdebat werd behandeld.

In het 360 graden interview wordt de Monitor Nazorg (over re-integratie van ex-gedetineerde personen) belicht vanuit verschillende perspectieven: die van een WODC-onderzoeker, een directeur van een penitentiaire instelling, een coördinator van de reclassering en Bureau Nazorg van gemeente Den Haag.

Bij Meer dan Onderzoek staan enkele opvallende activiteiten of mijlpalen, zoals het 25-jarig bestaan van de Nationale Drug Monitor en de ontwikkeling van de wetenschappelijke onderzoeksomgeving en gegevensinfrastructuur JusticeLink.  

In de rubriek Onderzoek in beeld laten we zien hoe we de belangrijkste bevindingen uit onderzoek op een toegankelijke manier hebben gecommuniceerd. Dat gebeurt al lang niet meer met dikke, volgepakte rapporten alleen, maar ook met mooie infographics, animaties of sliders. Met Dossier WODC gaan we zelfs op bezoek bij hogescholen en universiteiten. Na afloop wordt de bijeenkomst omgezet in een podcast, te vinden op Spotify.

Ons onderzoek is van maatschappelijke waarde en we verschijnen dan ook regelmatig in kranten en op televisie. In de rubriek In de Media belichten we enkele rapporten die veel aandacht kregen. Een mooi voorbeeld is ons langlopende onderzoek naar Oekraïense vluchtelingen.

Geïnteresseerd in onze cijfers? Lees en bekijk dan de rubriek Onder de loep