Nieuwe Justitiële verkenningen over ‘De toekomst van DNA-analyse’

Het nieuwste nummer van Justitiële verkenningen is gewijd aan DNA-analyse. Deze technologie heeft  sinds de laatste  eeuwwisseling een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt en kent inmiddels tal van toepassingen, zoals bij het oplossen van misdrijven en in de geneeskunde. Maar het is vooral de opkomst geweest van bedrijven die DNA-tests aanbieden aan particulieren (direct-to-consumer (DTC) genetic testing), die voor een enorme groei van DNA-analyse heeft gezorgd.

Beeld: ©Stockphoto

Inmiddels hebben tientallen miljoenen mensen hun DNA laten testen door bedrijven zoals 23andMe, AncestryDNA en FamilyTreeDNA. In dit themanummer kijken we niet alleen naar de kansen die de verdere ontwikkeling van DNA-analyse in de toekomst biedt, maar ook naar de keerzijden. Zo is er weinig zicht op de risico’s van de ongecontroleerde wereldwijde verpreiding van DNA. Vooralsnog ontbreken duidelijke regels over privacybewaking en zeggenschap van burgers over wat er met hun in databanken opgeslagen DNA-gegevens gebeurt. Meerdere auteurs pleiten dan ook voor een grondige discussie over de randvoorwaarden voor het gebruik van DNA-gegevens.