Onderzoeksprogramma voor 2022 is bekend

Het onderzoeksprogramma van het WODC voor 2022 is bekend. Er zullen in de komende periode 45 onderzoeken starten naar zeer uiteenlopende onderwerpen binnen het beleidsterrein van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het WODC zal onder meer onderzoek gaan (laten) doen naar rondreizende minderjarige vreemdelingen in Europa, geweld en agressie tegen journalisten en naar de achtergrond van hardnekkige daders van High Impact Crimes. Ook zullen verschillende wetten en wetswijzigingen worden geëvalueerd, zoals de Wet wapens en munitie, de Wet drugs in het verkeer en de wetswijziging recht op omgang na partnerdoding. Bovendien wordt gewerkt aan een vervolg van meer structurele onderzoeken, zoals de Monitor Jeugdcriminaliteit en de Geschilbeslechtingsdelta, waarin de toegang tot het recht wordt onderzocht.

Tien onderzoeken worden door het WODC zelf uitgevoerd, de rest zal worden uitbesteed aan onderzoeksbureaus of universiteiten. Het WODC draagt bij extern onderzoek zorg voor alle fasen van het uitbestedingsproces. Onderzoekers die belangstelling hebben om een onderzoek uit te voeren kunnen dat kenbaar maken bij de afdeling Extern Wetenschappelijk Beleidsonderzoek (EWB). Voor meer informatie over deze procedure, zie de procedure uitbesteding onderzoek.