Wanneer het OM besluit over te gaan tot vervolging staat een verdachte terecht. Het WODC kijkt naar verschillende aspecten van de strafrechtspraak. Hoe werkt het strafrecht in de praktijk? Hoe groot is de beschikbare capaciteit die Nederland heeft voor rechtszaken, en sluit dit aan bij het te verwachten aantal strafzaken? Het WODC onderzoekt dit periodiek, in samenwerking met de Raad voor de Rechtspraak.
Evaluatie van de aanpak van weigerende observandi
Het huidige deelonderzoek heeft drie doelstellingen:
- het bepalen van het aantal weigerende observandi en de doorwerking van weigeren op de beantwoording van de pJ-vragen sinds 2018;
- het vastleggen van de sancties (straffen en maatregelen) die de rechter aan weigerende observandi oplegt;
- het beschrijven van de ontwikkelingen in het beleid over weigerende observandi in het Pieter Baan Centrum (PBC) na april 2018.
Lees het rapport: Evaluatie van de aanpak van weigerende observandi (Cahier 2024-6)
De toepassing van het adolescentenstrafrecht bij 16- tot 23-jarigen
Het WODC heeft de afgelopen jaren onderzoek verricht naar de toepassing van het adolescentenstrafrecht, waarbij de nadruk lag op de toepassing van het jeugdstrafrecht bij jongvolwassenen (zie link hiernaast). In een vervolgstudie wordt door het WODC onderzoek gedaan naar de toepassing van het adolescentenstrafrecht bij de gehele doelgroep van 16- tot 23-jarigen. Deze vervolgstudie is opgedeeld in twee deelonderzoeken. In het eerste deelonderzoek is de nauwkeurigheid onderzocht van de query om zaken waarbij sprake is van de toepassing van het adolescentenstrafrecht te identificeren (zie link hiernaast). In dit tweede deel wordt een inhoudelijke analyse gegeven van de flexibele toepassing van strafrecht bij 16- tot 23-jarigen.
Lees het rapport: De toepassing van het adolescentenstrafrecht bij 16- tot 23-jarigen (Cahier 2024-5)
In- en doorstroom van online criminaliteit in de strafrechtsketen
Onderhavig onderzoek is erop gericht meer zicht te bieden op de in- en doorstroom van online criminaliteit in de strafrechtketen. Naast inzicht in de actuele in- en doorstroom biedt het onderzoek ook inzicht in mogelijke knelpunten binnen de strafrechtketen, good practices en verbetermogelijkheden.
Lees het rapport: In- en doorstroom van online criminaliteit in de strafrechtsketen (2023)
Recidive onder schuldig verklaarde volwassenen en jeugdigen
In deze factsheet wordt gerapporteerd over de recidive van volwassenen en jeugdigen die schuldig zijn bevonden aan één of meerdere misdrijven.1 Het gaat om personen van wie een strafzaak is afgedaan in de periode 2010 tot en met 2019. Tot juli 2022 is gekeken of deze personen nieuwe misdrijven hebben gepleegd die geleid hebben tot een strafzaak.
Lees de factsheet: Recidive onder schuldig verklaarde volwassenen en jeugdigen (Factsheet 2023-2)
Lopend onderzoek
- Straffen in het milieudomein
- Cumulatieve oververtegenwoordiging van groepen met een migratieachtergrond in de strafrechtsketen
- Onderzoek straftoemeting Veilige Publieke Taak-delicten
- Strafrechtelijke aanpak van psychisch geweld bij begin van deskundigheidsbevordering
- Vignetstudie art 2.3 Wfz
- Klassenjustitie ; een onderzoek naar impliciete vooroordelen in de strafrechtketen