WODC 50 jaar: jubileumcongres in najaar!

In 2023 bestaat het WODC 50 jaar en dat laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan. Er is een speciaal jubileumlogo ontwikkeld dat op al onze rapporten uit 2023 verschijnt. Gedurende het jaar vieren we ons jubileum op verschillende momenten en manieren. Belangrijkste om nu al te melden is het jubileumcongres dat we dit najaar organiseren voor mensen werkzaam in het werkveld van justitie en veiligheid. Ook verschijnt na de zomer de speciale editie van Justitiële verkenningen over 50 jaar WODC.

Logo WODC met feestmerk 50 jaar
Beeld: ©WODC

Meer informatie over onze activiteiten volgt vanzelf op deze site en socials. Wil je actief op de hoogte gehouden worden, stuur dan een mail aan 50jaar@wodc.nl.

Een historie van 50 jaar

Het WODC werd opgericht in 1973 en publiceerde in 1974 zijn eerste rapport. Het instituut kwam voort uit het Studie- en Documentatiecentrum dat rond 1950 met haar werkzaamheden begon. In de jaren negentig werd de toenmalige Centrale Directie Wetenschappelijk Onderzoek geïntegreerd in het WODC. Vanaf 1973 hield het WODC zich bezig met onder meer het uitbesteden en begeleiden van onderzoek, en met het aanleggen van databestanden, statistiek en beleidsanalyses. Naast het begeleiden van onderzoek door externen doet het WODC ondertussen ook zelf onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en hebben we ons ontwikkeld tot hét kennisinstituut op het werkterrein van het ministerie van Justitie en Veiligheid.