WODC op zoek naar nieuw lid Raad van Advies

Het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC) zoekt een wetenschappelijke expert op het terrein van Asiel en Migratie om zijn Raad van Advies (RvA) te versterken.

Het WODC

Het WODC is het toonaangevend wetenschappelijk kennisinstituut voor het veld van justitie en veiligheid met drie taken. We verzamelen en verwerken statistische informatie op het terrein van justitie en veiligheid. We voeren wetenschappelijk onderzoek uit ter versterking van evidence informed beleid (EIB) en tenslotte besteden we onderzoek uit aan externe partijen als universiteiten en onderzoeksinstituten. Bij het WODC werken ongeveer 100 mensen.

De rol en taak van de RvA

De RvA van het WODC geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de directeur van het WODC, met name over de wetenschappelijke kwaliteit en de maatschappelijke en beleidsmatige relevantie van het WODC-onderzoek. De RvA adviseert jaarlijks de directeur over het onderzoeksprogramma en over het kwaliteitsbeleid van het WODC. De RvA initieert de periodieke visitaties, waarvan de laatste in 2022 plaats vond en waarvan het opvolgen van de adviezen nu in volle gang is. De RvA komt gemiddeld vier keer per jaar bijeen en  bespreekt in haar vergaderingen zaken met betrekking tot governance en strategie. Het tweede deel van elke vergadering gaat over inhoudelijke (onderzoeks)thema’s. Eén keer per jaar voert de RvA een zelfevaluatie uit. De resultaten daarvan zijn onderdeel van het WODC-jaarverslag.

Profiel kandidaten RvA

Als lid van de RvA draagt u met uw kennis en persoonlijkheid bij aan het versterken van de kwaliteit en relevantie van het onderzoek van het WODC en daarmee aan het versterken van evidence informed werken op het ministerie JenV. De RvA bestaat op dit moment uit vijf leden en een voorzitter. De zittende leden hebben de volgende portefeuilles in beheer: Bestuur en beleid, Lokaal bestuur, Rechtsbestel, Data, Criminologie, en Communicatie.

Nu de zittingstermijn van een van haar leden afloopt, is het WODC op zoek naar een nieuw lid. De RvA mist nu een deskundige op het gebied van asiel en migratie, een terrein waarop veel maatschappelijke en politieke aandacht gevestigd is. Het WODC zoekt daarom met de RvA naar een wetenschappelijke expert op het terrein van migratiebeleid, de gevolgen van wetgeving op migratie en integratie, de omgang met diversiteit in de samenleving en onderzoek naar vluchtelingenstromen. De komende jaren verwacht het WODC een toename van onderzoek naar het herontwerpen van het migratieproces en ook vaker internationaal onderzoek te doen in Europees verband.

Herkent u zich in dit profiel? Dan maakt het WODC graag kennis met u. Naast een heel interessante omgeving waar vraagstukken spelen die ertoe doen, bieden wij een vacatievergoeding conform het Vergoedingenbesluit Raad van Advies voor het WODC.

Procedure

Voor informatie over deze vacature kunt u contact opnemen met Julia Mendlik, lid van de Raad van Advies, via haar management assistent Marion Monshouwer, m.monshouwer@rechtspraak.nl of Gerty Lensvelt-Mulders, directeur van het WODC, via haar directiesecretaris Darya van Lijf, d.l.van.lijf@wodc.nl.
Bij interesse kunt u uw brief met motivatie en curriculum vitae uiterlijk 27 oktober 2023 sturen naar d.l.van.lijf@wodc.nl.