WODC-publicaties 2021 - week 07

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Trends in kunstcriminaliteit (Justitiële verkenningen 2020/04)

Het inleidende artikel, geschreven door Noah Charney, beschrijft de kenmerken van de hedendaagse kunstcriminaliteit, die vooral het speelveld van de georganiseerde misdaad is geworden. In de bijdrage van Christoph Rausch, Léonie Bouwknegt, Jeroen Duijsens en Frank Assendelft staat de financialisering van kunst centraal en het wijdverbreide witwassen van geld op de kunstmarkt. Saskia Hufnagel analyseert de aanpak van kunstcriminaliteit op Europees niveau en constateert dat de opsporing en vervolging van daders niet eenvoudig is. Richard Bronswijk en Fons van Gessel bespreken de aanpak van de Nederlandse politie als het gaat om criminele praktijken in de kunst-, antiek- en cultuurgoederenhandel. Jos van Beurdenbespreekt het recente adviesrapport van de Nederlandse Raad voor Cultuur over de teruggave van kunst en cultuurgoederen afkomstig uit voormalige Nederlandse koloniën. Tot slot een artikel van Joris Kila over iconoclasme en de terugkeer van ‘de beeldenstorm’. De auteur verklaart de toename van agressie jegens standbeelden en andere cultuurgoederen uit de grotere nadruk op identiteit in de huidige tijd.

Nieuwe Justitiële verkenningen over trends in kunstcriminaliteit

Recidive tijdens en na reclasseringstoezicht - een onderzoek naar de uitvoering van reclasseringstoezicht en de samenhang met recidive (Cahier 2020-20)

Zowel tijdens als na reclasseringstoezicht worden er delicten gepleegd die leiden tot een strafzaak, maar het risico op recidive is hoger tijdens het toezicht dan na het toezicht. Dat blijkt uit onderzoek van het WODC naar recidive tijdens en na reclasseringstoezicht.

Recidiverisico tijdens reclasseringstoezicht hoger dan daarna

Alimentatie van nu - acceptatie van alimentatie in het licht van de maatschappelijke ontwikkelingen

De Alimentatienormen, die rechters hanteren bij het berekenen van alimentatie, zouden herzien moeten worden, onder meer om daarin een plek te geven aan concepten zoals co-ouderschap, zorgalimentatie en de kinderrekening. Dat staat in het onderzoek Alimentatie van nu van de Rijksuniversiteit Groningen. In opdracht van het WODC is onderzocht of het huidige alimentatierecht nog wel van deze tijd is. De onderzoekers stellen enkele verbeteringen voor om het stelsel voor alimentatie beter te laten aansluiten bij ontwikkelingen in de maatschappij. 

Alimentatiestelsel toe aan herziening door veranderingen in de maatschappij