WODC-publicaties 2021 - week 33

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Criminele carières van daders van high impact crimes (Cahier 2021-15)

Daders van high impact crimes (HIC), waaronder overvallers, straatrovers en woninginbrekers worden geschaard, hebben langere en meer omvangrijke criminele carrières dan daders van andersoortige delicten. Zo beginnen zij vaak al op jonge leeftijd met criminaliteit, gaan ze tot op latere leeftijd door en zijn zij betrokken bij een groot aantal strafzaken. Bovendien hebben daders die hun criminele carrière starten met een HIC-delict een grote kans om uit te groeien tot de veelplegers van de toekomst. Dit blijkt uit onderzoek van het WODC.

Criminele carrières van overvallers, straatrovers en woninginbrekers zijn lang en omvangrijk

Evaluatie Wet controle op rechtspersonen

De Wet controle rechtspersonen (Wcr) moet een bijdrage leveren aan het voorkomen en bestrijden van criminaliteit waarbij misbruik wordt gemaakt van rechtspersonen, zoals bv’s en stichtingen. In opdracht van het WODC voerde onderzoeksbureau Regioplan de ‘Evaluatie Wet controle op rechtspersonen’ uit. De evaluatie wees uit dat de Wcr een bijdrage levert bij het tegengaan van het misbruik van rechtspersonen, maar de feitelijke bijdrage kon niet eenduidig worden vastgesteld.

Effectiviteit Wet controle op rechtspersonen lastig vast te stellen

National risk assessment witwassen en terrorismefinanciering 2021 Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Cahier 2021-14)

Witwassen via de vastgoed-/onroerendgoedsector is het belangrijkste witwasrisico op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dit blijkt uit de door het WODC uitgevoerde tweede National Risk Assessment witwassen en terrorismefinanciering voor de drie BES-eilanden (NRA BES).

Vastgoed belangrijkste witwasrisico voor Caribisch Nederland