WODC-publicaties 2022 - week 09

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Evaluatie van artikel 80a Wet op de rechterlijke organisatie; Een empirisch-juridisch onderzoek naar de toepassing van artikel 80a Wet RO door de Hoge Raad in de sectoren civiel recht, belastingrecht en strafrecht in de periode 2012-2019

Toen de Wet versterking cassatierechtspraak op 1 juli 2012 in werking trad, is artikel 80a Wet RO ingevoerd voor de civiele kamer, belastingkamer en strafkamer van de Hoge Raad. Dit artikel biedt de Hoge Raad de bevoegdheid om bepaalde zaken via een vereenvoudigde en snellere procedure af te doen door deze zaken niet-ontvankelijk te verklaren. Het artikel 80a Wet RO is nu geëvalueerd via een juridisch-empirisch onderzoek uitgevoerd door het Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging van de Universiteit Utrecht, in opdracht van het WODC. Het onderzoek geeft een totaalbeeld van de toepassing over de periode 2012-2019 voor de sectoren civiel recht, belastingrecht en strafrecht.

Hoge Raad kan zich meer concentreren op kerntaken dankzij artikel 80a Wet RO

Beïnvloed geweld - Evaluatie Wet middelenonderzoek bij geweldplegers (WMG)

Van de geregistreerde aanhoudingen voor geweldsincidenten is het aantal trajecten volgens de Wet middelenonderzoek bij geweldsplegers (WMG) substantieel lager dan verwacht. Dat blijkt uit evaluatieonderzoek dat Bureau Beke in opdracht van het WODC heeft uitgevoerd. Verschillende verbeteringen in de praktische uitvoering bij de politie kunnen volgens de onderzoekers leiden tot een hoger aantal toepassingen van de wet.

Extra inspanningen nodig om WMG vaker in de praktijk te brengen