WODC-publicaties 2022 - week 18

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Kansen en risico's van de toepassing van neurotechnologie in het strafrecht

Neurotechnologie staat de laatste jaren sterk in de belangstelling. Ook in het justitie- en veiligheidsdomein. Het beeld van een overheid die een ‘kijkje in de hersenen‘ afdwingt van verdachten van strafbare feiten, of de werking van de hersenen zelfs beïnvloedt, roept huiver op. Maar zover is het nog helemaal niet, blijkt uit onderzoek van Universitair Medisch Centrum Utrecht, in opdracht van het WODC. In het vandaag gepubliceerde verkennend onderzoek schetsen de onderzoekers een reëel beeld van de kansen en risico’s van de inzet van neurotechnologie in het strafrecht.

Inzet neurotechnologie in het strafrecht vraagt nog belangrijke stappen

Schijnwerpers op straat - Over de lessen van de aanpak van de Van Wougroep en andere criminele jeugdgroepen

Crimi­nele jeugdgroepen zijn een belangrijke kweekvijver voor de georganiseerde misdaad. Aanpakken van deze groepen werken het beste wanneer ze de betrokken partijen in hun kracht zetten. Tegelij­kertijd moet een aanpak recht doen aan de jongeren op wie deze zich richt, de (mogelijke) benadeelden van een groep en de lokale maatschappelijke omstandigheden die maken dat een criminele jeugdgroep kan ontstaan en volharden. Dat is de belangrijkste les die het Verwey-Jonker instituut trekt na onderzoek naar de aanpak van de Van Wougroep en andere criminele jeugdgroepen.

Aanpak criminele jeugdgroepen: lessen voor de toekomst

Binnen beeld buiten - Een evaluatie van zorgconferenties bij langverblijvers (15+) in de tbs

Zorgconferenties voor forensisch psychiatrische patiënten die langer dan 15 jaar in de tbs verblijven worden breed gewaardeerd door alle betrokken partijen. Zij zien deze als een toevoeging aan de bestaande instrumenten voor het toetsen van behandelduur- en voortgang en het doorbreken van impasses. Door het succes is de vraag naar zorgconferenties zo groot, dat vaak niet binnen de gewenste termijn in het aanbod kan worden voorzien. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit Leiden in opdracht van het WODC.

Zorgconferenties tbs van waarde: vraag groter dan aanbod