WODC-publicaties 2022 - week 47

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Toeleiding naar gedragsinterventies in de jeugdstrafrechtketen - Het landelijk instrumentarium en de persoonsgerichte aanpak

Het Landelijk Instrumentarium Jeugdstrafrechtketen (LIJ) geeft raadsonderzoekers van de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) suggesties voor een gedragsinterventie om daarmee herhaling van strafbaar gedrag bij de jongere te voorkomen. In die zin draagt het LIJ bij aan de persoonsgerichte aanpak van jeugdcriminaliteit. Het beeld dat zulke gedragsinterventies bij meer jongeren kunnen worden geadviseerd en opgelegd dan in de praktijk gebeurt, blijkt in theorie te kloppen. Maar dat mag niet negatief worden uitgelegd. Het geautomatiseerde systeem houdt namelijk geen rekening met zaken die een professional wel meeneemt in het advies, zoals de motivatie van de jongere of al bestaande hulpverlening.

LIJ draagt bij aan persoonsgerichte aanpak jeugdcriminaliteit, maar kan niet zonder professioneel oordeel

Working papers binnenlandse afstand en adoptie

Er zijn vijf working papers gepubliceerd over binnenlandse afstand en adoptie. Deze working papers zijn de vruchten van het onderzoek waaraan het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van het WODC in de zomer van 2019 begon en dat in november 2021 voortijdig werd stopgezet. (zie kader in het nieuwsbericht)

Toegankelijkheid informatie over binnenlandse afstand en adoptie vergroten