WODC-publicaties 2024 - week 8

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Samen verder leren: een zaak van prioriteren, faciliteren en institutionaliseren; lerende evaluatie voor de doorontwikkeling bedrijfsvoering politie

Binnen de bedrijfsvoering van de nationale politie is de afgelopen jaren een veranderbeweging ingezet. Daarmee is een start gemaakt naar meer zelflerend vermogen, flexibiliteit en wendbaarheid. Toch is er nog geen sprake van een lerende organisatie die structureel aandacht heeft voor ‘leren leren’. Onder andere duidelijke keuzes van de politietop zijn nodig om de ingezette beweging verder te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, in opdracht van het WODC.

Aanknopingspunten voor verdere ontwikkeling bedrijfsvoering nationale politie

Behoeften slachtoffers grootschalige incidenten

Slachtoffers van grootschalige incidenten, zoals de vuurwerkramp Enschede of de vliegramp  MH17, kunnen veel en diverse vormen van ondersteuning krijgen in Nederland. De behoefte aan informatie is een van de belangrijke en overkoepelende behoeften van deze groepen slachtoffers. Er komt veel en vaak tegelijkertijd op hen af. Daarom is het wenselijk als er één contactpersoon is, die hen voor een langere tijd persoonlijk ondersteunt en hen informeert en begeleidt in een soms complex proces van informatie, instanties en regelzaken. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van het WODC.

Slachtoffers grootschalige incidenten hebben behoefte aan centraal informatiepunt

Nationale Drug Monitor - update 2023

De afgelopen jaren was sprake van een algemene afname van geregistreerde softdrugszaken die doorwerkt in de gehele strafrechtketen. De omvang van de maatregelen tegen alcohol en drugs in het verkeer is weer bijna terug op het niveau van voor de coronapandemie. Dit blijkt uit de nieuwe update van de Nationale Drug Monitor (NDM) van het Trimbos-instituut en het WODC.

Afname geregistreerde softdrugsproblematiek