WODC-publicaties 2024 - week 11

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

In- en doorstroom van online criminaliteit in de strafrechtketen

Uit een onderzoek naar een willekeurige steekproef van 300.000 registraties uit de Basis Voorziening Handhaving (van de Nationale politie) blijkt slechts 1% van de registraties cybercrime te betreffen en 4% gedigitaliseerde criminaliteit. Bij cybercrime gaat het bijvoorbeeld om hacken of ransomware. Voorbeelden van gedigitaliseerde criminaliteit zijn online fraude en online bedreiging. In ongeveer een kwart van de online criminaliteit registraties betreft het een registratie zonder dat er een aangifte is gedaan. In de zaken waarbij wel aangifte is gedaan, is slechts in 10% van de gevallen een verdachte in beeld. Dit wijst op een laag ophelderingspercentage en in combinatie met de zeer beperkte instroom leidt dit ertoe dat slechts weinig zaken van online criminaliteit doorstromen in de strafrechtketen.

Weinig online criminaliteit zaken leiden tot opsporing, vervolging en berechting van daders

Etnisch profileren door de politie; een systematische literatuurstudie toegespitst op de Nederlandse context

Etnisch profileren door de politie is niet alleen een kwestie van individuele politieacties. Het wordt beïnvloed door bredere - structurele en institutionele – processen, zoals wetgeving, beleid en de politieorganisatie. Om zowel de politiepraktijk als de bredere context aan te pakken, is meer Nederlands onderzoek nodig naar effectieve methoden om etnisch profileren in Nederland tegen te gaan. Dat blijkt uit internationaal literatuuronderzoek van een team van de Radboud Universiteit en de Universiteit Leiden, in opdracht van het WODC.

Effectieve aanpak etnisch profileren door politie vereist meer kennis

Onderzoek Experiment gesloten coffeeshopketen - rapportage nulmeting 2022

Het Experiment Gesloten Coffeeshopketen start naar verwachting in de loop van 2024. Voorafgaand is een nulmeting verricht in de tien deelnemende ‘interventiegemeenten’ en in tien gemeenten waar het reguliere cannabisaanbod tijdens het experiment blijft gelden (‘vergelijkingsgemeenten’). Deze nulmeting schetst de situatie met betrekking tot coffeeshops, bezoekers en de illegale cannabismarkt in de beide typen gemeenten voorafgaande aan het experiment. Hieruit blijkt dat de situatie in de interventiegemeenten in het algemeen overeenkomt met die in de vergelijkingsgemeenten. In de toekomstige vervolgmetingen worden de ontwikkelingen voor beide typen gemeenten vergeleken met de situatie volgens de nulmeting. Het onderzoek is uitgevoerd door Breuer&Intraval, RAND Europe en het Trimbos-instituut in opdracht van het WODC.

Nulmeting Experiment Gesloten Coffeeshopketen uitgevoerd