Organisatie
Het WODC bestaat uit twee afdelingen die zich bezighouden met onderzoek, en drie ondersteunende afdelingen.
Onderdelen WODC
Directeur WODC: Gerty Lensvelt-Mulders
Plaatsvervangend directeur: Rolf Willemse
De directeur is verantwoordelijk voor:
- De dagelijkse leiding van het instituut.
- De voorbereiding en de uitvoering van het onderzoeksprogramma van het WODC.
- De coördinatie van wetenschappelijke ondersteuning van het veiligheids- en justitiebeleid.
- Advisering van de departementale top en de hoofden van directies en beheerssectoren over de toepassing van onderzoeksresultaten.
De directeur vormt samen met de afdelingshoofden het managementteam (MT).
Afdelingshoofd: Jan Hoogduijn
De stafafdelling Bedrijfsvoering en Directieondersteuning (B&D) ondersteunt het WODC op het gebied van personeel en organisatie, financiën, kwaliteitszorg en ICT. Ook is hier het secretariaat ondergebracht.
Activiteiten
- De PIOFAHM-taken worden uitgevoerd en het management van het WODC wordt van managementinformatie voorzien.
- De directiesecretaris en de secretariële ondersteuning zijn binnen B&D ondergebracht.
- Binnen B&D functioneert ook de 'controller' die belast is met de productie van alle financiële en cijfermatige rapportages en van de interne managementinformatie.
- Tevens voert de 'controler' de planning- & controlfunctie binnen het WODC.
- Verder wordt door B&D het Handboek WODC en de coördinatie van moties en toezeggingen aan de Tweede Kamer verzorgd.
Medewerkers
Bekijk de medewerkers van B&D
Afdelingshoofd: Anouk Sülter-Posthumus
De stafafdeling Communicatie en Informatie (C&I) heeft tot taak het verzorgen van de interne en externe communicatie en het verspreiden verrijken van de kennis van het WODC.
Activiteiten
- Interne en externe (corporate) communicatie;
- Organisatie van lezingen en congressen;
- Beheer en redactie van de WODC-websites en redactie van de Onderzoeksdatabank
- Informatievoorziening ten behoeve van het wetenschappelijk onderzoek;
- Afhandeling van binnenkomende informatieverzoeken via de WODC-informatiedesk en de WODC-websites;
- Coördinatie uitgave WODC-publicaties.
Medewerkers
Afdelingshoofd: Susan van den Braak
De afdeling I&D is verantwoordelijk voor de informatie- en gegevenshuishouding van het WODC en opereert op het snijvlak tussen gebruikers en gegevens en IT. De afdeling houdt zich bezig met vraagstukken op het gebied van governance en compliance op het gebied van gegevens en levert datadiensten aan interne en externe stakeholders.
Activiteiten
- Ontwikkelen en implementeren van beleid op het gebied van o.a. informatiebeveiliging, gegevensbescherming en IT, en toezicht houden op de naleving daarvan.
- Ondersteunen van de onderzoeksafdelingen van het WODC en proactief delen van kennis en adviezen over de gegevens uit het JenV-domein, en methoden en technieken om met deze gegevens om te gaan.
- Verzorgen van een eigentijdse gegevens- en ICT-infrastructuur die ervoor zorgt dat gegevens eenvoudig, tijdig en veilig toegankelijk zijn en dat moderne analysemethoden toegepast kunnen worden.
- Afhandelen van dataverzoeken en -vragen van externe partijen.
Medewerkers
Afdelingshoofd: Ronald van der Graaf
De onderzoeksafdeling Intern Wetenschappelijk Beleidsonderzoek (IWB) is onderverdeeld in kennislijnen.
De WODC-kennislijnen dragen bij aan een meer strategische programmering, waardoor de keuze voor het extern- dan wel intern uitvoeren van onderzoek meer expliciet inzichtelijk wordt. Binnen deze kennislijnen wordt zowel het aangevraagd als het door het WODC zelf geïnitieerde onderzoek verricht. Taken met betrekking tot het uitvoeren van onderzoek en het hierover rapporteren en communiceren, maar ook de benutting van het onderzoek door een breder palet van stakeholders (politici, burgers, media en wetenschap), het ontwikkelen van portfolio’s en het publiceren in andere gremia dan rapporten, worden op het niveau van kennislijnen belegd.
Intern onderzoek wordt uitgevoerd door medewerkers in de afdeling IWB. Bij EWB wordt het onderzoek binnen de kennislijnen door externe partners uitgevoerd.
Medewerkers
Bekijk de medewerkers van IWB
Kennislijnen
- Asiel en Migratie (AsMi) - Kennislijncoördinator: Djamila Schans
Het merendeel van het ASMI onderzoek richt zich op inzicht geven in de werking en de (bedoelde en onbedoelde) effecten van het toelatings-, opvang- en terugkeerbeleid. - Jeugdcriminaliteit (JC) - Kennislijncoördinator: André van der Laan
De kennislijn richt zich op het monitoren en verklaren van (ontwikkelingen in) jeugdcriminaliteit en evalueren van aanpakken daarvan. De volgende vier hoofdvragen staan daarbij centraal: 1) hoe manifesteert en ontwikkelt de jeugdcriminaliteit zich en welke verschillen zijn er tussen subgroepen, regio’s of delicttypen; 2). Hoe zijn de ontwikkelingen te duiden en te verklaren; 3) Wat zijn de bedoelde en onbedoelde gevolgen van aanpakken gericht op jeugdcriminaliteit; 4). Wat zijn methodologische vernieuwingen om jeugdcriminaliteit te meten. - Rechtsbestel (RB) - Kennislijncoördinator: Willem-Jan Verhoeven
Het onderzoek van Kennislijn Rechtsbestel richt zich op de juridische problemen van burgers en bedrijven en de wijze waarop die worden opgelost. De focus ligt op het functioneren van het civiel rechtelijk en bestuursrechtelijk systeem. Binnen deze focus wordt zowel aandacht besteed aan gerechtelijke als aan buitengerechtelijke procedures waarmee oplossingen voor geschillen worden gezocht en wordt onderzoek gedaan naar de thema’s toegang tot het recht en rechtsbescherming. - Georganiseerde criminaliteit en Rechtshandhaving (ReHa) - Kennislijncoördinator: vacature
De Kennislijn Reha is primair gefocust op zware en georganiseerde criminaliteit en de bestrijding daarvan. Globaal kan het onderzoek binnen de kennislijn worden opgedeeld in twee type studies: enerzijds gaat het om fenomeenstudies en anderzijds om studies naar de (gevolgen van) opsporing en rechtshandhaving. De komende jaren leggen we binnen deze thematiek de nadruk op de volgende drie dimensies: 1) georganiseerde drugscriminaliteit en daaraan gelieerde criminaliteit; 2) de toepassing van nieuwe technologie en 3) illegale geldstromen, waaronder ernstige fraude. Bij elke dimensie kan het zowel gaan om het criminele fenomeen als om de opsporing en aanpak. De dimensies hangen onderling samen en we bestuderen ze, voor zover mogelijk, in combinatie met elkaar. - Straffen en Maatregelen (S&M) - Kennislijncoördinator: Gijs Weijters
Recidivecijfers gemeten door het WODC vormen voor JenV een belangrijke graadmeter voor beleid. Er is een continue en substantiële vraag naar recidivecijfers vanuit het beleidsdepartement. De achterliggende vraag bij de recidivecijfers is over het algemeen wat het effect van (de invulling van) straffen en maatregelen op recidive is. Dit vraagt om een andere invulling van de vraagstelling dan tot nu vaak is gekozen. Daarom is er voor gekozen om vragen naar recidive te vertalen naar vragen naar de effecten van straffen en maatregelen. Dan gaat het niet alleen om de vraag of straffen en maatregelen effectief zijn, maar ook om de vraag waarom dat zo is, voor wie het effectief is en in welke omstandigheden. - Forensische zorg (FZ) - kennislijncoördinatoren: Katy de Kogel en Marleen Nagtegaal
Forensische zorg en het onderzoek daarnaar heeft een breed bereik, het omvat alle vormen van zorg in justitieel kader (zo’n 26 strafrechtelijke titels), zoals geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en verstandelijk gehandicaptenzorg. Het kan bijvoorbeeld gaan om intramurale behandeling in forensisch psychiatrische centra of minder zwaarbeveiligde instellingen, ambulante forensische zorg, forensische zorg tijdens detentie, reclasseringstoezicht of forensisch beschermd wonen.
Binnen de Kennislijn Forensische Zorg lopen verschillende onderzoeksprogramma’s:
- onderzoeksprogramma Evaluatie Wet forensische zorg (Wfz, coördinator Katy de Kogel)
- onderzoeksprogramma Evaluatie Wet langdurig toezicht (Wlt, coördinator Marleen Nagtegaal)
- onderzoeksprogramma Evaluatie Aanpak weigerende verdachten (coördinator Marleen Nagtegaal)
- onderzoeksprogramma Recidive forensische zorg (coördinator Klaus Drieschner). - Digitalisering rechtsstaat (DR) - Kennislijncoördinator: Debora Moolenaar
De kennislijn Digitalisering Rechtsstaat houdt zich bezig met (1) onderzoek naar (de ontwikkeling van) verantwoorde data-gedreven systemen/diensten en (2) datagedreven beleidsondersteuning. Het eerstgenoemde type onderzoek richt zich op voor- en nadelen en mogelijkheden van opkomende/nieuwe technologieën, data governance in smartomgevingen zoals de justitiële ketens en de toepassing van kunstmatige intelligentie op een verantwoordelijke manier. Het tweede type onderzoek richt zich op de ontwikkeling en actualisering van het Prognosemodel justitiële Ketens (PMJ), kosten (en baten) van criminaliteit en productiviteit en doelmatigheid in de justitiële ketens.
Afdelingshoofd: Rolf Willemse
De afdeling EWB is het centrale aanspreekpunt voor het ministerie van JenV voor het uitbesteden van beleidsrelevant en wetenschappelijk onderzoek en het benutten van kennis en expertise bij universitaire, semi-universitaire of particuliere onderzoeksinstellingen in Nederland (en soms daarbuiten).
EWB is verantwoordelijk voor het ontwerp, de aanbesteding en de begeleiding van deze onderzoeksprojecten. Het betreft onderzoek conform academische standaarden, dat bruikbaar is voor beleidsmakers en met tijdige oplevering voor politieke besluitvorming.
Medewerkers
Bekijk de medewerkers van EWB