Organisatie
Het WODC bestaat uit vier afdelingen die zich bezighouden met onderzoek, en twee ondersteunende afdelingen.

Onderdelen WODC
Aan het hoofd van het WODC staat Gerty Lensvelt-Mulders.
De directeur is verantwoordelijk voor:
- De dagelijkse leiding van het instituut.
- De voorbereiding en de uitvoering van het onderzoeksprogramma van het WODC.
- De coördinatie van wetenschappelijke ondersteuning van het veiligheids- en justitiebeleid.
- Advisering van de departementale top en de hoofden van directies en beheerssectoren over de toepassing van onderzoeksresultaten.
De directeur vormt samen met de afdelingshoofden het managementteam (MT). Plaatsvervangend directeur is Annelies Daalder.
Hoofd: Jan Hoogduijn
Doelstelling
Het Bedrijfsbureau (BB) verricht alle afdelingsondersteunende activiteiten van het WODC.
Activiteiten
- De PIOFAHM-taken worden uitgevoerd en het management van het WODC wordt van managementinformatie voorzien.
- Binnen het Bedrijfsbureau functioneert ook de 'controller' die belast is met de productie van alle financiële en cijfermatige rapportages en van de interne managementinformatie.
- Tevens voert de 'controler' de planning- & controlfunctie binnen het WODC.
- Verder wordt door het Bedrijfsbureau het Handboek WODC en de coördinatie van moties en toezeggingen aan de Tweede Kamer verzorgd.
Medewerkers
Bekijk de medewerkers van het Bedrijfsbureau
De afdeling CRS werkt met name op het gebied van criminologisch onderzoek en onderzoek naar strafrecht. Het gaat bijvoorbeeld om onderzoek naar daders en dadergroepen, trends en ontwikkelingen in criminaliteit en opsporing en monitoring en evaluatie van wetgeving, beleidsmaatregelen en justitiële interventies. CRS is een multidisciplinaire onderzoeksafdeling die bestaat uit criminologen, juristen, sociologen, psychologen en statistici.
Het onderzoek van CRS is onder te brengen in vier onderzoeksthema’s: rechtshandhaving, jeugd en veelplegers, recidiveonderzoek en neurowetenschappen.
Medewerkers
Bekijk de medewerkers van CRS
Afdelingshoofd: Monika Smit
De onderzoeksafdeling RWI doet onderzoek op het terrein van het rechtsbestel, wetgeving en internationale- en vreemdelingenaangelegenheden.
Het onderzoek van de afdeling richt zich vooral op de volgende drie onderzoeksthema’s: civiele en bestuurlijke rechtspleging, asiel en migratie en ‘beleid en wetgeving vanuit meta-perspectief’.
Medewerkers
Bekijk de medewerkers van RWI
Afdelingshoofd: Annelies Daalder
Plaastvervangend hoofd: Frans Beijaard
Een groot deel van de onderzoeken wordt extern uitgevoerd door universitaire- en particuliere onderzoeksinstellingen. De afdeling EWB is verantwoordelijk voor het ontwerp, de aanbesteding en de begeleiding van deze onderzoeksprojecten. Het betreft onderzoek conform academische standaarden, dat bruikbaar is voor beleidsmakers en met tijdige oplevering voor politieke besluitvorming.
Medewerkers
Bekijk de medewerkers van EWB
Afdelingshoofd: Sunil Choenni
De kerntaak van de afdeling SIBa is het verzamelen, bewerken, beheren en koppelen van justitiële en veiligheidsdata. De hoeveelheid data op dit terrein is toegenomen en complexer geworden.
Er worden analyses op grote verzamelingen van data uitgevoerd om specifieke beleids- en onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden. Met het Prognosemodel Justitiële Ketens (PMJ) raamt SIBa jaarlijks wat de capaciteitsbehoefte in de strafrechtelijk-, civielrechtelijke- en bestuursrechtelijke keten is. Daarnaast werkt SIBa mee aan de jaarlijkse rapportage Criminaliteit en Rechthandhaving. Naast deze taken behandelt SIBa ook data- en informatieverzoeken van derden.
De afdeling heeft drie onderzoeksthema’s geformuleerd: optimalisering van de informatiehuishouding, prognoses en e-government.
Medewerkers
Bekijk de medewerkers van SIBa
Afdelingshoofd: Anouk Sülter-Posthumus (vanaf 15 april 2021)
Doelstelling
De afdeling Documentaire Informatievoorziening (DIV) heeft tot taak het verzorgen van de communicatie en het verspreiden van de kennis van het WODC.
Activiteiten
- verzamelen en toegankelijk maken van binnen- en buitenlandse (elektronische) literatuur en bronbestanden op de aandachtsgebieden van het WODC;
- beheer documentatiebestand WODC;
- documentaire ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek (in opdracht) van het Ministerie van J&V;
- documentaire informatievoorziening t.b.v. de Ministeries van J&V en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) via de WODC-informatiedesk en de WODC-website;
- uitgave en redactievoering over het tijdschrift Justitiële verkenningen;
- communicatie- en PR-beleid WODC;
- coördinatie uitgave WODC-publicaties;
- redactievoering WODC-websites.
Medewerkers
Bekijk de medewerkers van DIV