WODC-publicaties 2020 - week 52

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld 2020

1,2 miljoen personen van 16 jaar en ouder gaven in maart en april van dit jaar aan in de voorgaande 12 maanden slachtoffer te zijn geweest van een vorm van huiselijk geweld. Bij 820 duizend personen had dit een structureel karakter, dat wil zeggen dat ze het (bijna) dagelijks, wekelijks of maandelijks meemaakten. Van seksueel geweld, binnen of buiten de huiselijke kring, werden 1,6 miljoen 16-plussers slachtoffer. 185 duizend personen maakten dit structureel mee. 
Dat blijkt uit de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld die het Centraal Bureau voor de Statistiek uitvoerde in opdracht van het WODC.

Cybersecurity - a state-of-the-art review: phase 2

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) moet onderzoek doen naar en investeren in een meer proactieve aanpak van cybersecurity, waarmee risico’s of calamiteiten kunnen worden voorkomen. Dat is een aanbeveling naar aanleiding van onderzoek van RAND Europe in opdracht van het WODC. In het onderzoek is gekeken hoe de wijze waarop cybersecurity in Nederland georganiseerd is kan worden verbeterd. Ook werd onderzocht hoe de beveiliging van vitale infrastructuur kan worden verbeterd.

Budget voor onderzoek naar de invloed van corona op gedrag (nieuwsbericht)

De Nationale Wetenschapsagenda heeft een bedrag van 150.000 euro toegekend voor onderzoek naar de invloed van de covid-19-pandemie op ons gedrag en welbevinden. Er worden 3 systematische overzichtsstudies uitgevoerd over de gevolgen van de covid-19-pandemie: voor gezondheid, onderwijs en veiligheid. Het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Nationale Politie en het WODC zijn hierbij betrokken.

Budget voor onderzoek naar de invloed van corona op gedrag

Versterking internationale kennisfunctie internationale ontwikkelingen op het beleidsdomein van justitie en veiligheid

n opdracht van het WODC verkende onderzoeksbureau Significant APE de belangrijkste te verwachten ontwikkelingen die de komende vijf jaar van invloed zullen zijn op de beleidsagenda van het ministerie van Justitie en Veiligheid.