WODC-publicaties 2021 - week 09 en 10

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Onderzoeksprogrammering 2021 - 1e tranche

Het WODC-onderzoeksprogramma van 2021 is bekend. Daarin staan 46 onderzoeken die dit jaar van start gaan. De onderzoeken bestrijken het gehele beleidsterrein van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Naast deze onderzoeken werkt het WODC ook aan langlopend, structureel onderzoek.

Onderzoeksprogramma

Tussenevaluatie pilot Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen - Samen werken aan bestendige oplossingen voor vreemdelingen zonder recht op verblijf of rijksopvang

Voor vreemdelingen die illegaal in Nederland verblijven, wordt sneller een bestendige oplossing gevonden als betrokken partijen landelijk samenwerken. Dat blijkt uit de pilot Landelijk Vreemdelingenvoorzieningen (LVV) die in vijf gemeenten is uitgevoerd en tussentijds is geëvalueerd door het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van het WODC. Door de betere samenwerking keren vreemdelingen eerder terug naar het land van herkomst of naar een ander land voor permanent verblijf. Legalisering van het verblijf in Nederland behoort ook tot de mogelijkheden. 

Meer en betere samenwerking binnen pilot Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen

Agressie en geweld in het veiligheidsveld - Literatuurstudie naar agressie en geweld jegens beroepsgroepen werkend onder beleidsverantwoordelijkheid van het Ministerie van Justitie en Veiligheid

Het opgebouwde landelijke systeem van registratie en monitoring van geweld tegen mensen die werken in het veiligheidsveld is in de afgelopen jaren verschraald. Dat blijkt uit literatuuronderzoek van de Universiteit Leiden in opdracht van het WODC naar de aard en omvang van agressie tegen onder meer politieambtenaren, brandweerlieden, ambulancemedewerkers, boa’s, gevangenismedewerkers, medewerkers van jeugdzorginstellingen en medewerkers in de migratieketen. De onderzoekers pleiten voor een voortzetting van een gecoördineerde vorm van monitoring, en doen suggesties voor het verder onderzoeken van geweld tegen handhavers, dienstverleners en zorgverleners.

Geweld tegen mensen in het veiligheidsveld moet beter gemonitord worden

Nationale Drug Monitor - Jaarbericht 2020

Het aantal geregistreerde verdachten van alcohol- en drugsoverlast wijkt in de eerste helft van 2020 niet af van eerdere jaren. Dat staat in het Jaarbericht 2020 van de Nationale Drug Monitor van het Trimbos-instituut en het WODC, waarin een eerste, voorzichtige indruk wordt gegeven van de invloed van de coronacrisis op de illegale handel, productie en het bezit van drugs, en de criminaliteit en overlast door alcohol- en drugsgebruikers aan de hand van voorlopige cijfers. Regioplan bracht dit in kaart in opdracht van het WODC. Het aantal geregistreerde verdachten van drugshandel lijkt wel afgenomen te zijn sinds het uitbreken van de coronapandemie.

Nationale Drug Monitor geeft eerste indruk van invloed coronacrisis op drugscriminaliteit

Dataveiligheid en privacy bij het gebruik van fysiologische wearables in de justitiële context - Een casusonderzoek met de Empatica E4 (Cahier 2021-2)

Met een apparaatje dat op de pols gedragen wordt agressie bij gevangenen voorspellen: dat kan met een fysiologische wearable die bijvoorbeeld huidgeleiding en hartslag meet. Maar het gebruik van deze wearables brengt risico’s mee voor de privacy van de dragers. Bij veel wearables is onduidelijk wat er precies met gegevens gebeurt nadat ze verzameld zijn. De technologie is soms kwetsbaar voor het onderscheppen of stelen van gegevens door derden. Dit is zeker in de justitiële context niet wenselijk. Het WODC deed casusonderzoek naar de risico’s van de wearable Empatica E4, en doet aanbevelingen voor wat nodig is om zelfmeetmethoden op een veilige manier in te zetten.

Maatregelen nodig om privacy-risico gebruik fysiologische wearables bij justitiabelen te minimaliseren

Recidive na het CBR-onderzoek alcohol (Cahier 2020-22)

Wanneer iemand is aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol is de zwaarste maatregel die de rechter kan opleggen het onderzoek alcohol. Daarmee wordt vastgesteld of er sprake is van problematisch alcoholgebruik. Als dit het geval is wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Als dit niet het geval is moet de betrokkene een cursus volgen over alcohol en verkeer (EMA-cursus). Uit onderzoek van het WODC blijkt dat het onderzoek alcohol en de maatregelen die daarop volgen een bijdrage leveren aan het voorkomen dat mensen opnieuw rijden onder invloed.

Onderzoek alcohol na rijden onder invloed gaat samen met minder recidive