WODC-publicaties - verzamelnieuwsbrief eind 2023-begin 2024

Dit is het overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Update liquidaties 2022

Sinds 2017 is er sprake van een daling van 31 naar 8 liquidaties in 2021 en dat is het laagste aantal deze eeuw. In 2022 waren er 11 liquidaties en nam het aantal weer iets toe. De liquidaties vinden tussen 2013-2022 vooral in Noord-Holland en Zuid-Holland  plaats. In 2022 waren liquidaties vaak gerelateerd aan drugscriminaliteit.

Aantal liquidaties neemt iets toe

Evaluatie Wet verruiming mogelijkheden bestrijding financieel-economische criminaliteit

Relatief hoge winsten, een geringe pakkans en verhoudingsgewijs lage straffen zijn kenmerkend voor financieel-economische criminaliteit, zoals corruptie en witwassen. Vanwege de maatschappelijke schade die dat aanricht, is bestrijding van financieel-economische criminaliteit een belangrijk thema van het kabinet. Met de Wet Finec* zijn in 2015 opsporingsbevoegdheden verruimd om de pakkans te vergroten. Daarnaast zijn de mogelijkheden verruimd om zwaarder te kunnen straffen en om winsten uit financieel-economische criminaliteit te verminderen. De strafrechtketen ziet deze verruimingen als een positieve toevoeging aan de aanpak van financieel-economische criminaliteit. De wet lijkt echter maar beperkt bij te dragen aan het zwaarder straffen en het verminderen van criminele winsten. Dat blijkt uit de wetsevaluatie van Regioplan, in opdracht van het WODC.

Verruimingen Wet Finec: relatief klein effect op bestrijding financieel-economische criminaliteit

Kennisbericht alleenstaande minderjarige asielzoekers naar Nederland

Op dit moment vraagt een groot aantal minderjarige vluchtelingen in Nederland asiel aan. De vraag is wat de reden is van die piek. En waarom deze jongeren in Nederland terechtkomen. De onderzoekers van het WODC laten met dit korte onderzoek zien dat de jongeren vaak zonder vooropgezet plan hun land uitvluchten. Er zijn verschillende redenen dat zij uiteindelijk naar Nederland komen, maar die keuze wordt meestal pas onderweg gemaakt. En soms is het ook gewoon toeval.

Verschillende redenen waarom minderjarige vluchtelingen naar Nederland komen

Hoe denken online gokkers over speellimieten?

De meeste online gokkers schatten in dat ze hun eigen speelgedrag onder controle hebben en daarom geen speellimieten nodig hebben. Toch staat een meerderheid in algemene zin positief tegenover de verplichte speellimieten. Deze groep geeft aan dat het (anderen) kan helpen om gokproblematiek te voorkomen. Ongeveer een derde van de spelers vindt dat de limieten hen niet helpen om minder geld en tijd te besteden aan online kansspelen en om het eigen gokgedrag in de hand te houden. Toch kan de manier waarop spelers hun speellimieten moeten instellen hun keuzes daarin beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het WODC is uitgevoerd.

Hoe denken online gokkers over speellimieten?

Nieuwe voorzitter en nieuw lid raad van advies WODC

Het werd al aangekondigd op de feestelijk viering van de 50ste verjaardag van het WODC. Vanaf begin december 2023 heeft de raad van advies (RvA) van het WODC een nieuwe voorzitter. Julia Mendlik nam het stokje over van Mark Bovens, die zijn beide termijnen als voorzitter had volgemaakt. Omdat Julia al lid was van de RvA kwam er ruimte voor een nieuwe portefeuille. Het WODC koos voor het onderwerp asiel en migratie. Deze nieuwe portefeuille wordt vanaf 1 januari van dit jaar ingevuld door Roel Jennissen.

Nieuwe voorzitter en nieuw lid raad van advies WODC