WODC-publicaties 2024 - week 12

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Drugsgerelateerde corruptie op Schiphol en in de Rotterdamse haven; een analyse van corruptiedreigingen, impact en beleidsinstrumenten op basis van de methodologie voor National Risk Assessment

Het omkopen van medewerkers van publieke instanties met verantwoordelijkheid voor toezicht, opsporing en handhaving komt naar voren als risico met de grootste potentiële impact in een onderzoek naar drugsgerelateerde corruptie op Schiphol en de Rotterdamse haven. Ook corruptie via het wegkijken of het faciliteren van corrumperend gedrag kan bij beide mainports een grote impact hebben. Dit blijkt uit onderzoek van RAND Europe in opdracht van het WODC.

Omkoping belangrijkste corruptiedreiging op Schiphol en in Rotterdamse haven

Veilige landen van herkomst - Een internationale vergelijking van de toepassing van het 'veilige landen van herkomst'-concept in asielbeleid

Een asielprocedure kan sneller worden afgehandeld als de asielzoeker uit een zogenoemd veilig land van herkomst* komt. Net als verschillende andere EU-lidstaten heeft Nederland een eigen lijst met landen die als veilig worden aangemerkt. De manier waarop deze lijst in Nederland tot stand komt, lijkt transparanter dan in een aantal omliggende EU-landen. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van RAND Europe, in opdracht van het WODC.

Nederlands beleid veilige landen van herkomst asielzoekers transparanter dan beleid van andere EU-landen

Richten op de regenboog - Een onderzoek naar daders en prevalentie van geweld tegen LHBTQ-personen

Daders van LHBTQ-gerelateerd geweld zijn bovengemiddeld vaak man en hebben bovengemiddeld vaak eerdere strafbare feiten op hun naam staan, vergeleken met geweldplegers in het algemeen. De meeste van deze daders plegen geweld, omdat zij een afkeer hebben van LHBTQ-uitingen. Maar ook scheldt een grote groep daders uit reflex of maakt grappen ten koste van LHBTQ-personen. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam/Risbo, in opdracht van het WODC.

Dit is bekend over daders van LHBTQ-gerelateerd geweld