WODC-publicaties 2024 - week 15

Dit is het wekelijks overzicht van publicaties en berichten van het WODC.

Een passende plek voor statushouders? Ervaringen met de woonomgeving en het huisvestingsbeleid van Syrische en Eritrese statushouders

Bij het zoeken van huisvesting voor statushouders wordt vooral gekeken naar kans op deelname aan de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt statushouders gevraagd naar hun ambities en persoonlijke situatie. Dit WODC-onderzoek laat zien dat statushouders zelf gemengde ervaringen hebben met dit plaatsingsbeleid. Ze zijn blij met de kans op een nieuwe start, maar veel zijn ook teleurgesteld dat er weinig tot geen rekening is gehouden met hun inbreng. Er lijkt spanning tussen enerzijds het kunnen aansluiten bij de persoonlijke situatie van statushouders en anderzijds de taakstelling van gemeenten en de krappe woningmarkt. Beter verwachtingsmanagement en goede informatievoorziening kunnen helpen. Verder pleiten de onderzoekers ervoor om naast arbeidsmarktparticipatie ook meer oog te hebben voor andere zaken die het opbouwen van een leven in Nederland kunnen bevorderen.

Kansen en uitdagingen rond het toewijzen van huisvesting aan statushouders

Leren van strafzaken: de Monitor Financieel-economische criminaliteit

Op donderdag 4 april jl. ondertekenden Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket (FP) van het Openbaar Ministerie (OM) en Ronald van der Graaf, afdelingshoofd Intern Wetenschappelijk Beleidsonderzoek (IWB) van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (namens de directeur van het WODC) een samenwerkingsovereenkomst om de nieuwe samenwerking tussen het OM en WODC te verzilveren.

Leren van strafzaken: de Monitor Financieel-economische criminaliteit